“Sutjeska” zablistala poslije obnove

Glas Srpske
“Sutjeska” zablistala poslije obnove

Foča - Sanacija klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, kojom se polako vraća prvobitan izgled grandioznom spomeniku legendarnoj bici na Sutjesci, završena je, a za taj posao Vlada RS je izdvojila 927.000 maraka.

Sanacija klizišta, koje se pokrenulo u februaru i zaprijetilo spomeniku i spomen-kosturnici, počela je polovinom juna kada su se izvođači radova prihvatili izazovnog posla. Ozbiljan posao uspješno su priveli kraju i monumentalnom kompleksu vratili stari sjaj.

- Sanacija se odvijala u otežanim uslovima, uz puno kišnih dana, ali zahvaljujući velikom angažmanu izvođača radova privedena je kraju. Slijedi druga i treća faza, odnosno rekonstrukcija čitavog memorijalnog kompleksa. U toku je postavljanje mermerne ploče ispod spomenika, što će do kraja sedmice biti gotovo, zatim će kompletan plato i stepenište biti zamijenjeni novim mermerom, novi odvod i cjevovodi su urađeni, tako da sve poprima novi izgled - rekao je direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović. Vlada je obezbijedila ukupno dva miliona KM, a osim za sanaciju klizišta, novac će biti uložen u obnovu kompleksa i restauraciju fresaka u Spomen-kući koje su skoro dvije decenije propadale.

- Ubrzo će biti otvoren i Muzej bitke na Sutjesci koji će po vrijednosti eksponata biti jedna od najvrednijih zbirki na ovom području - rekao je Pavlović.

Osim ovih projekata, u protekle dvije godine NP “Sutjeska” potpuno je preporođen. Duž magistralnog puta Foča - Tjentište izgrađena je rasvjeta, prvi put poslije više od dvije decenije, obnovljeni su brojni putevi i objekti. Podignute su moderne vile, izgrađen novi restoran, povećan smještajni kapacitet, broj zaposlenih, a najviše je porastao broj turista na ovoj atraktivnoj destinaciji. Sve novine i brojne manifestacije uticale su da ova sezona na Sutjesci bude najbolja u poslijeratnom periodu.

- Ovo je bila rekordna sezona jer nam je promet u ugostiteljstvu udvostručen u odnosu na lani. Više od 100.000 turista prošlo je kroz park ove godine. Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta i ono što je najvažnije, ponovo se vraćaju - kazao je Pavlović. ++

Istraživački centar

Na Tjentištu će uskoro, u okviru prekogranične saradnje NP “Sutjeska” i Šumarskog fakulteta iz Beograda, biti izgrađen savremeni naučnoistraživački centar za studente i naučnike šumarstva, poljoprivrede, biologije i ekologije. Svi ovi projekti čine najstariji nacionalni park u BiH jednom od uspješnijih javnih ustanova, ali i hit destinacijom u ovom dijelu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana