Супруге палих бораца заслужују додатну помоћ

Милијана Латиновић
Супруге палих бораца заслужују додатну помоћ

Бањалука - Челници појединих локалних заједница у Српској размотриће могућност да у буџетима за идућу годину обезбиједе новац за борачки додатак за супруге бораца који су животе дали за одбрану отаџбине.

Требиње је прва локална заједница у РС у којој је градска власт за 250 супруга погинулих бораца Војске РС са подручја тог града обезбиједила у буџету 80.000 КМ за мјесечни и годишњи борачки додатак, а тај потез поздравили су у општинама и градовима широм Српске.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић казао је да ће ова локална заједница у идућем периоду утврдити тачан број супруга палих бораца на подручју града.

- Видјећемо колико ће нам новца за те намјене требати у буџету и вјероватно ћемо се и ми придружити Требињу - рекао је Стевановић.

Животе за слободу Републике Српске и бољу будућност свих будућих генерација дало је и 612 бораца са подручја Градишке.

Градоначелник Зоран Аџић истиче да су у односу на 2016. годину издвајања у буџету за борачке категорије повећали за око 65 одсто и да неће стати на томе.

- Ово је заиста добра идеја и размотрићемо могућност да слиједимо примјер овог херцеговачког града и да бар за идућу годину обезбиједимо новац за те накнаде - рекао је Аџић.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Сокоца погинуло је више од 200 бораца, а осим њихових породица, у овом подроманијском крају гнијезда су послије рата свиле и многе породице из других дијелова Српске чији су најмилији животе уткали у темеље РС.

Начелник Сокоца Милован Бјелица каже да општина настоји на све начине да тим породицама колико год је могуће обезбиједи боље услове живота.

- Размислићемо о увођењу борачког додатка за супруге погинулих бораца. Толико им бар дугујемо. Уколико буде могуће, већ у буџету за идућу годину планираћемо новац за те намјене - рекао је Бјелица.

Да брига о породицама погинулих и ратних војних инвалида мора бити свакодневна потврђује и предсједник Предсједништва Борачке организације РС (БОРС) Душко Милетић. Он наглашава да је Требиње увођењем борачког додатка за супруге палих бораца направило значајан искорак.

- Супруге погинулих бораца су раније имале неке сличне накнаде, али је то вјероватно због недостатка новца укинуто. Свако побољшање статуса борачке популације је добродошло - рекао је Милетић.

Ћосић

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић оцијенио је да је борачка популација најосјетљивија и најбитнија, због чега сви треба да дају допринос побољшању њиховог статуса.

- Уколико слична иницијатива дође на дневни ред предсједништва савеза, биће размотрена. До сада нисмо имали званичних иницијатива за увођење овог додатка - рекао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана