Шумокрадице посјекле 2,89 милиона КМ

Данијела Стоканић
Шумокрадице посјекле 2,89 милиона КМ

Бањалука - Шумокрадице су прошле године ојадиле "Шуме РС" за 2,89 милиона марака, а највише бесправне сјече забиљежено је на подручју Шумског газдинства "Јахорина".

Како су навели у предузећу "Шуме РС", нелегалном сјечом газдинство "Јахорина" оштећено је за 1,26 милиона марака.

Шумокрадице су лани биле активне и у другим мјестима, па су тако на подручју ШГ "Романија" бесправно посјечена стабла вриједна око 308.000 КМ, док је на подручју ШГ "Приједор" украдена шума вриједна око 258.000 марака.

Према подацима "Шума РС", лани је у Српској бесправно посјечено 19.210 кубних метара шуме, због чега је поднесено 667 кривичних и 1.471 прекршајна пријава.

- У току 2016. године, када су шумокрадице посјекле шуму у вриједности од 2,34 милиона КМ, поднесено је 2.014 пријава - казали су у "Шумама РС".

Како су навели у овом предузећу, велики проблем представља мали проценат ријешених пријава, тако да је наплаћено свега 4,1 одсто штете у односу на оне за које су поднесене пријаве.

Вршилац дужности директора ШГ "Романија" Драган Видојевић истакао је да би штета биле много мања када би сви надлежни органи радили свој посао како треба.

- Није се једном десило да се, када дођемо на суд, више испитује и оптужује шумар који је поднио пријаву него онај ко је починио штету. Осим тога, било је случајева да је шумокрадицу, кога смо ухватили на лицу мјеста и заплијенили робу, суд ослободио казне - казао је Видојевић.   

Додао је да бесправна сјеча и те како утиче на пословање предузећа, а како би смањили крађу, запослени у овом шумског газдинству су се, како наводи Видојевић, максимално ангажовали, између осталог, повећавајући број чувара.

- У бесправној сјечи највише учествују мјештани, који шуму продају људима са стране - рекао је Видојевић. Он каже да у лову на шумокрадице пролазе кроз бројне  непријатности.

- Прошле године су запаљена три аутомобила чуварима, јер су појединцима стали на пут, а да не спомињем постављање експлозивних средстава и пријетње. Није нимало лако изаћи с њима на крај - истакао је Видојевић.

Према ријечима директора Шумског газдинства "Приједор" Саше Бурсаћа, да би се стало у крај бесправној сјечи, све полуге власти би требало добро да функционишу.

- Требало би да буде мало више разумијевања судова, који, вјероватно због социјалног статуса, почесто ослободе шумокрадице. У то често буду уплетени и наши радници, због чега добију дисциплинске пријаве - казао је  Бурсаћ.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације "Шума РС" Душан Марковић сматра да је бесправне сјече шуме лани било много више него што је то приказано.

Кад је у питању крађа шуме на подручју ШГ "Борја", Марковић, који је и на челу Синдикалног одбора у овом газдинству, каже да огромних проблема имају у пограничном дијелу.

- Имамо лошу сарадњу са ФБиХ, одакле долази велики број шумокрадица, којима не можемо ништа - казао је Марковић.

Казне

Према Закону о шумама РС, казне за бесправну сјечу за физичка лица крећу се од 300 до 900 КМ, док је за правна лица предвиђена казна од 3.000 до 9.000 КМ. Одговорном лицу у правном лицу за бесправну сјечу сљедује казна од 500 до 1.500 КМ.

Највише бесправне сјече лани у шумским газдинствима ( у КМ)

"Јахорина"                   - 1.265.673

"Романија"          - 308.373

"Приједор"         - 258.329

"Добој"               - 202.788

"Борја"                -  57 440

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана