Stoku spasavalo stanovništvo tri opštine

Aleksandar Stojanović
Stoku spasavalo stanovništvo tri opštine

Mrkonjić Grad - Krov objekta u selu Gerzovo u Mrkonjić Gradu, u kojem je stočar Miroslav Ivetić od hladnoće i zime sklonio 120 junica, juče se pod pritiskom snijega urušio i ubio najmanje sedam grla.

Sve se dogodilo kada je krov na štali, dužine 40 metara, popustio pod težinom snijega i sručio se na stoku, koja je ostala zarobljena.

U veoma kratkom roku do štale je pristiglo više od 60 ljudi, a na teren su izašli i vatrogasci i članovi civilne zaštite sa područja Mrkonjić Grada i Šipova koji su se pridružili mještanima u akciji spasavanja stoke. Ljudi iz sve tri opštine pohitali su da pomognu Ivetiću, noseći sa sobom motorne pile i neophodan alat jer sa većim mašinama nije bilo moguće prići.

Ivetić, koji je juče za “Glas Srpske” govorio kroz plač, kaže da je za njega šteta neprocjenjiva jer je posljednje što je imao uložio u taj objekat.

- U objekat sam uložio 70.000 KM, a sada je sve nestalo. I tu nije kraj problemima, jer snijeg pada i niske temperature mogu biti kobne za stoku koju sada nemam gdje da smjestim - naveo je Ivetić koji je iz Jezera. On kaže da još osam grla mora na prinudno klanje, a da je deset povrijeđeno.

- Hvala dobrim ljudima koji su se u velikom broju skupili da spasu šta se spasti moglo. Nadam se da će nadležni imati razumijevanja i obezbijediti adekvatan objekat da sklonim spasenu stoku - rekao je Ivetić i dodao da prave muke za njega tek predstoje.

Ivetić se, kada se sve ovo desilo, za pomoć prvo obratio načelnici Jezera Snežani Ružičić koja je pozvala kolege u susjednim opštinama da pomognu. Istakla je da je Ivetić jedan od najuglednijih stočara iz te regije i da je riječ o privremenom objektu na području opštine Mrkonjić Grad koja je mu je dala objekat na korišćenje.

- Na teren su izašli i veterinari, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli da će u Gerzovo doći u najkraćem mogućem roku - rekla je Ružičićeva.

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić je rekla da je odmah po dojavi naložila da na teren izađu vatrogasci i članovi civilne zaštite.

- Nadležne službe su otišle u Gerzovo i pomagale u spasavanju stoke - navela je ona.

Srebrenica  

Dio krova hale u Potočarima kod Srebrenice, koju je opština kupila prošle godine od jedne firme s ciljem da je ustupi zainteresovanom investitoru koji će zaposliti oko stotinu radnika, se obrušio, potvrdio je juče šef kabineta načelnika opštine Vladan Milovanović.

On je rekao da je o tome obaviještena policija i dodao da će opština formirati komisiju koja će utvrditi kolika je šteta nastala na objektu.

K. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana