Стоку спасавало становништво три општине

Александар Стојановић
Стоку спасавало становништво три општине

Мркоњић Град - Кров објекта у селу Герзово у Мркоњић Граду, у којем је сточар Мирослав Иветић од хладноће и зиме склонио 120 јуница, јуче се под притиском снијега урушио и убио најмање седам грла.

Све се догодило када је кров на штали, дужине 40 метара, попустио под тежином снијега и сручио се на стоку, која је остала заробљена.

У веома кратком року до штале је пристигло више од 60 људи, а на терен су изашли и ватрогасци и чланови цивилне заштите са подручја Мркоњић Града и Шипова који су се придружили мјештанима у акцији спасавања стоке. Људи из све три општине похитали су да помогну Иветићу, носећи са собом моторне пиле и неопходан алат јер са већим машинама није било могуће прићи.

Иветић, који је јуче за “Глас Српске” говорио кроз плач, каже да је за њега штета непроцјењива јер је посљедње што је имао уложио у тај објекат.

- У објекат сам уложио 70.000 КМ, а сада је све нестало. И ту није крај проблемима, јер снијег пада и ниске температуре могу бити кобне за стоку коју сада немам гдје да смјестим - навео је Иветић који је из Језера. Он каже да још осам грла мора на принудно клање, а да је десет повријеђено.

- Хвала добрим људима који су се у великом броју скупили да спасу шта се спасти могло. Надам се да ће надлежни имати разумијевања и обезбиједити адекватан објекат да склоним спасену стоку - рекао је Иветић и додао да праве муке за њега тек предстоје.

Иветић се, када се све ово десило, за помоћ прво обратио начелници Језера Снежани Ружичић која је позвала колеге у сусједним општинама да помогну. Истакла је да је Иветић један од најугледнијих сточара из те регије и да је ријеч о привременом објекту на подручју општине Мркоњић Град која је му је дала објекат на коришћење.

- На терен су изашли и ветеринари, а представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су рекли да ће у Герзово доћи у најкраћем могућем року - рекла је Ружичићева.

Начелница Мркоњић Града Дивна Аничић је рекла да је одмах по дојави наложила да на терен изађу ватрогасци и чланови цивилне заштите.

- Надлежне службе су отишле у Герзово и помагале у спасавању стоке - навела је она.

Сребреница  

Дио крова хале у Поточарима код Сребренице, коју је општина купила прошле године од једне фирме с циљем да је уступи заинтересованом инвеститору који ће запослити око стотину радника, се обрушио, потврдио је јуче шеф кабинета начелника општине Владан Миловановић.

Он је рекао да је о томе обавијештена полиција и додао да ће општина формирати комисију која ће утврдити колика је штета настала на објекту.

К. Ћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана