Srpčanka kroji plan zaštite sivog vuka

D. J.
Srpčanka kroji plan zaštite sivog vuka

Srbac - Brojnost sivog vuka kao nezaštićene lovne divljači u BiH je u opadanju, zbog čega Srpčanka Dragana Šnjegota već tri godine radi na projektima koji imaju za cilj kreiranje plana njihove zaštite.

Šnjegota je viši asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, a naučnom oblasti genetika i nasljeđivanje bavi se već sedam godina. Ona ističe da se spekuliše da u BiH ima oko 400 sivih vukova i dodaje da je analizama utvrđeno da je ova vrsta sve ugroženija.

- Cilj moje doktorske disertacije je genetička karakterizacija sivog vuka, što se prvi put radi za vukove sa područja BiH koji pripadaju dinarsko-balkanskoj populaciji vuka. Iz tog razloga započela sam monitoring koji se odvija metodom postavljanja foto-zamki na mjestima poznatim po aktivnošću vukova, čime se utvrđuje njihovo prisustvo i brojnost na određenom području. Foto-zamke podešavaju se na 24-časovni slikanje i snimanje, a aktiviraju se pomoću senzora - kaže Šnjegota i dodaje da su dva projekta već završena, a jedan je i dalje aktivan.

Ogromnu pomoć i podršku, kaže, ima od lokalnih šumskih gazdinstava, ali i od mještana koji žive na lokalitetima na kojima se vrši monitoring i koji ukazuju na to gdje je najbolje postaviti foto-zamke. Do kraja mjeseca planira finalizaciju projekta, zbog čega je ovih dana otputovala u Poljsku, gdje će raditi u laboratoriji za istraživanje sisara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana