Српчанка кроји план заштите сивог вука

Д. Ј.
Српчанка кроји план заштите сивог вука

Србац - Бројност сивог вука као незаштићене ловне дивљачи у БиХ је у опадању, због чега Српчанка Драгана Шњегота већ три године ради на пројектима који имају за циљ креирање плана њихове заштите.

Шњегота је виши асистент Природно-математичког факултета у Бањалуци, а научном области генетика и насљеђивање бави се већ седам година. Она истиче да се спекулише да у БиХ има око 400 сивих вукова и додаје да је анализама утврђено да је ова врста све угроженија.

- Циљ моје докторске дисертације је генетичка карактеризација сивог вука, што се први пут ради за вукове са подручја БиХ који припадају динарско-балканској популацији вука. Из тог разлога започела сам мониторинг који се одвија методом постављања фото-замки на мјестима познатим по активношћу вукова, чиме се утврђује њихово присуство и бројност на одређеном подручју. Фото-замке подешавају се на 24-часовни сликање и снимање, а активирају се помоћу сензора - каже Шњегота и додаје да су два пројекта већ завршена, а један је и даље активан.

Огромну помоћ и подршку, каже, има од локалних шумских газдинстава, али и од мјештана који живе на локалитетима на којима се врши мониторинг и који указују на то гдје је најбоље поставити фото-замке. До краја мјесеца планира финализацију пројекта, због чега је ових дана отпутовала у Пољску, гдје ће радити у лабораторији за истраживање сисара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана