Српчанин 59 година прима пензију

rtvbn.com
Српчанин 59 година прима пензију

Србац - У србачкој општини живе само четири партизана, учесника Другог свјетског рата. Међу њима је и 92. годишњи Дане Давидовић, који са двије године младјом супругом Маром живи у селу Каоцима недалеко Српца.

Његов ратни пут, како каже, био је веома тежак. У посљедњој деценији животног вијека, вријеме углавном испуњава успоменама из прошлости.

Није старина Дане занимљив само по дуговјечности и ратној прошлости. Он је рекордер у србачкој општини, а можда и у Републици Српској, јер  59 година прима пензију. То је и био повод да га посјете новинари и на лицу мјеста увјере у тај податак.  Неки израчунаше да је  овај “партизан”  примио 650 пензија  и тако  “осиромашио”  пензијски фонд  бивше Југославије, односно Босне и Херцеговине и Републике Српске за око пола милиона марака.

Дане Давидовић је отишао  у инвалидску пензију  давне 1960. године када је имао непуних 33. године живота. И то заслужено. У рату је два пута рањаван, а и послије рата био је веома активан у друштвеном животу.

“Први пут  сам рањен 1944. године у Оџаку на Сави. Добили смо  задатак да неутралишемо једно непријатељско упориште. Убацио сам једну бомбу у објекат из кога су усташе дјеловале, али другу нисам успио, јер су ме погодила два метка у главу. Остао сам без ока, а  тешко рањеног пребацили су ме воловским колима у болницу у Славонском Броду, кога смо претходно ослободили”, прича  Дане. Други пут је било још теже, рањено је неколико бораца  из нехата.

“Командир нас  окупио да упозна како се испаљује граната.  Погрешно је поставио и активирао гранату, тако да смо готово сви били рањени од гелера. Било је страшно”, додаје  Давидовић.

По одласку у пензију, Дане се активирао у  СУБНОР-у, а један мандат је, каже,  био и на челу  Удружења пензионера у Српцу.Са супругом Маром  стекао је кћерку Гордану, затим унучад Наташу и Бранка,  праунуке Николину и Ану, а од Ане и чукунунуче двогодишњу Ену.

“Када се Ена родила отишли смо на бабине по нашем старом, традиционалном обичају. Корпа са погачом, питом, печеним пилетом,  уштипцима и свакако не малим  новчаним даром”,  каже Мара и додаје да су им  дјеца  све у животу и велика радост када додју. Године чине своје, Дане се тешко креће, слабије чује и види.

Али је  још увијек ведра духа и спреман да угости и своје доживљаје пренесе добронамјерним људима, нарочито младима.

Обрадовао се и доласку синовца Богдана Давидовића, који је недавно, као потомак, изабран за предсједника србачког СУБНОР-а коме је задатак да чува  успомену на оне који су се борили против фашизма .

У Српској шеснаест пензионера - стогодишњака

Према подацима  објављеним  у децембру 2018. године,

на списку ПИО Републике Српске било је 16 пензионера  који  имају преко 100 година, од којих је тринаест жена и три мушкарца.  Пензионерка Б.Д.  уживала је пензију 60 година, а  Ж.А. 59 година као и  Дане Давидовић. У Републици Српској пензију ужива 12 стогодишњака,  три у Србији и један у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана