Србачка култура стала на здраве ноге

Дејан Јовичић
Србачка култура стала на здраве ноге

Србац - Центар за културу и спорт из Српца успио је за свега годину да репрограмира обавезе за доприносе од 79.000 КМ и исплати чак четири заостале плате из претходних година.

Директорица Центра Сандра Михољчић каже да је по ступању на дужност затекла изузетно тешко стање у предузећу јер су укупне обавезе премашиле 300.000 КМ, од чега је само дуг за струју у спортској дворани износио око 87.000 КМ, а дуговања према добављачима око 65.000 КМ.

- Успјели смо постићи договор о репрограму за струју потписивањем уговора о медијацији којим смо се обавезали да ћемо редовно исплаћивати заостале дугове, а за узврат ће нам бити отписан износ од 30.000 КМ на име камата. Општинска управа нам је дала сагласност на репрограм са Пореском управом РС јер доприноси нису уплаћивани чак 20 мјесеци, тако да радници након дужег периода могу овјерити здравствену књижицу - истакла је Михољчићева.

Према њеним ријечима, радницима се прошле године дуговало чак 14 плата, а захваљујући мјерама штедње и снажнијој помоћи локалне управе и донатора, успјели су да у децембру исплате чак три плате. Након што су годинама биљежили губитке, прошлу годину су успјели да окончају позитивним пословањем у износу од 9.500 КМ.

- Томе је знатно допринијела донација из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика за традиционалну ликовно-еколошку колонију на Бардачи, а дијелом је на то утицало и смањење броја радника. Ситуација је данас много боља, тако да смо имали и одређена улагања па смо, између осталог, након четири деценије санирали мокри чвор који је био у катастрофалном стању - рекла је Михољчићева.

Она је изразила наду да ће им бити одобрено кредитно задужење у износу од 60.000 КМ, за шта су на фебруарској сједници локалног парламента добили сагласност одборника. Дио средстава искористиће да покрију обавезе по кредиту од 50.000 КМ који је подигнут 2013. године, а преостали износ ће утрошити за инвестиције којима ће покушати да повећају приходе.

- У плану имамо бројне манифестације ове године, међу којима се посебно издваја 35, јубиларни сазив бардачке колоније, као и нова манифестација "Србачко љето" која ће бити одржана у августу. Успјели смо након пет година увести редовно гостовање Народног позоришта РС у Српцу, а трудићемо се да омогућимо и чешће филмске пројекције. На прољеће планирамо поново да оживимо традицију некадашњих Радничких спортских игара - истакла је Михољчићева.

Штрајкови

Због изузетно тешке финансијске ситуације радници Центра за културу и спорт су у неколико наврата ступали у генерални штрајк током мандата бившег начелника Српца Драге Ћирића. Тада су биле обустављене све културне активности у овој установи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана