Srbac: Tobogan i trampolin za srećnije djetinjstvo

Dejan Jovičić
Srbac: Tobogan i trampolin za srećnije djetinjstvo

Srbac - Vrtić “Naša radost” iz Srpca opremljen je novim igračkama i spravama zahvaljujući sredstvima Omladinske banke i opštine Srbac, a pomoć su pružili i roditelji mališana koji borave u obdaništu.

Grupa vaspitača kandidovala je kod Omladinske banke projekat uređenja vrtića, a dobili su 1.500 KM za nabavku velikog tobogana za jasličku i mlađu vrtićku grupu, dok je opština Srbac projekat podržala sa 750 KM.

Direktorica vrtića Dijana Milanković kaže da je ova ustanova pokrenula inicijativu opremanja vrtića da bi poboljšali vaspitno-obrazovni rad, što je naišlo na značajnu podršku.

- Stigao nam je i trampolin od našeg sugrađanina Bojana Vrejića, čije dijete pohađa mlađu jasličku grupu. Dobili smo i video-interfon za potrebe ove vrtićke grupe, a pomogli su i ostali roditelji - rekla je Milankovićeva.

Ona je dodala da je ove školske godine u vrtić upisano rekordnih 170 mališana, a otvorena je jedna grupa više u odnosu na prethodnu godinu.

- Uz pomoć opštine obezbijeđen je novac za adaptaciju nove učionice, odnosno materijal za krečenje zidova, brušenje i lakiranje parketa, te nabavljeno 50 kreveta i posteljina za nove polaznike - rekla je Milankovićeva.

Srbačka predškolska ustanova i dalje ima ogromnu potrebu za novom zgradom zbog sve težeg održavanja zastarjelog objekta, koji se nalazi u krugu nekadašnjeg “Itrisa” i prvobitno je bio namijenjen za smještaj djece radnika te tekstilne fabrike.

- Prostorije su neuslovne za naše potrebe. Nemamo dovoljno učionica za rad sa djecom, a neprestano se suočavamo i sa raznim kvarovima. Kako vrijeme odmiče, sve je teže održavati ovaj objekat - rekla je Milankovićeva.

Načelnik Odjeljenja za finansije u Opštinskoj upravi Vladimir Gužvić je rekao da je prilikom sastavljanja plana kapitalnih investicija opštine za petogodišnji period kandidovana ideja izgradnje novog vrtića, jer je sadašnji objekat montažnog karaktera i ima ograničen vijek trajanja.

- Smatramo da je Srpcu potreban bolji objekat u kojem će djeca imati veće mogućnosti da se razvijaju i stiču nova znanja. U budžetu za narednu godinu planiraćemo novac za izradu projektne dokumentacije, a zatim ćemo ići u proceduru biranja lokacije za novi vrtić i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Gužvić. On se nada da će projekat biti prepoznat na širem nivou, da bi u njegovu realizaciju bilo uključeno resorno ministarstvo, međunarodne organizacije i fondacije s ciljem obezbjeđenja potrebnog novca. Procjenjuje se da je za izgradnju novog vrtića potrebno oko 600.000 KM. +

Najbolji na Dječijim igrama

Polaznici starijih vrtićkih grupa iz Srpca ubjedljivo su trijumfovali na Dječijim igrama koje su proteklih dana održane u Gradišci u okviru obilježavanja “Dječije nedjelje”. Oni su se takmičili sa svojim vršnjacima iz Laktaša, Dervente, Čelinca i Gradiške i pokazali najbolje vještine u povlačenju konopca, skakanju u vreći, trčanju i drugim sportskim disciplinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana