Spomenik heroju Milanu Joviću na gradskom trgu u Ugljeviku

Srna
Spomenik heroju Milanu Joviću na gradskom trgu u Ugljeviku

Ugljevik - Spomen-statua ratnog heroja, pukovnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Milana Jovića svečano je danas otkrivena na gradskom trgu u Ugljeviku, a osveštao je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Vladika Fotije je poručio da je ovaj srpski heroj bio “kosovski junak u naše vrijeme”. “Junak je onaj koji brani nejač, sirotinju i one koji su ugroženi. To je naša etika od Kosova do danas, a Milan Jović je bio kosovski junak u naše vrijeme”, rekao je vladika Fotije.

On je istakao da Srbi treba da poštuju svoje junake i da se omladina na njih ugleda.

“Junaci su ugrađeni u temelje Republike Srpske i put kojim uvijek treba da idemo je junački”, poručio je vladika Fotije.

Spomenik na trgu svečano su otkrili sinovi pukovnika Milana Jovića - Darko i Dejan, koji zajedno sa majkom Slavkom žive i rade u Beogradu.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić je u obraćanju prisutnima istakao da je pukovnik Jović život okončao herojski, poštujući drevnu i slavnu srpsku vojničku komandu - “za mnom”.

“Uz vojničku hrabrost i umijeće, naš Milan je bio sjajan čovjek, ljudina kojim se ponosimo. Nije štedio sebe, učio je sve vojničke lekcije, a lekcije o patriotizmu nosio je u srcu i u istinskom smislu te riječi svrstao se u red srpskih junaka”, rekao je Perić.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić rekao je novinarima da je pukovnik Jović oličenje hrabrosti i herojstva svih vojnika Vojske Republike Srpske.

“U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, stradalo ili ubijeno 29.762 lica srpske nacionalnosti, a od toga je više od 60 odsto vojnika”, naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, njegovanjem kulture sjećanja i otkrivanjem spomenika odaje se zahvalnost herojima koji su zaslužni za slobodnu Republiku Srpsku.

“Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost i kreira budućnost generacijama koje dolaze”, poručio je Kojić.

On kaže da je za izučavanje istorije Republike Srpske u osnovnim školama zaslužan Republički centar za istraživanje ratnih zločina, Pedagoški zavod i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić rekao je na svečanosti da je pukovnik Jović poginuo predvodeći izviđačku grupu i da je dao svoj život pokazujući najveći patriotizam i herojski način kako se vole Republika Srpska i sloboda.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je na skupu da je narod ovoga kraja tužan što je izgubio junaka Milana Jovića, ali je ponosan što je imao ovakvog heroja.

Cvijeće su na spomenik položili članovi porodice pukovnika Jovića, predstavnici opština i gradova Ugljevik, Bijeljina, Lopare i Loznica, Boračka organizacija Republike Srpske i predstavnici opštinskih boračkih organizacija iz Ugljevika, Bijeljine i Lopara, brojni saborci i prijatelji iz Srpske i Srbije.

Spomen-statua srpskog heroja pukovnika Milana Jovića djelo je beogradskog vajara Miloša Komada, a izradu je finansirala opština Ugljevik.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, nadomak tadašnjeg muslimanskog uporišta Teočak.

Na Vidovdan 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U čast legendarnom ratnom komandantu u Donjoj Trnovi, njegovom rodnom mjestu, tradicionalno se održava manifestacija “Jovićevi dani” tokom koje se učenici osnovnih i srednjih škola takmiče u literarnom stvaralaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana