Спомен-парк Ножичко код Српца окупља мјештане и чува традицију

Дејан Јовичић
Спомен-парк Ножичко код Српца окупља мјештане и чува традицију

Србац - Уређењем спомен-парка у Ножичком код Српца, мјештани неће само очувати сјећање на страдања из протеклих ратова него ће добити и функционалан простор за дружење житеља тог села свих генерација.

Чланови удружења грађана “Моје Ножичко” ових дана су окончали овај пројекат за који им је новац одобрила Омладинска банка Србац, а све с циљем да дотрајали спомен-комплекс доведу у ред на понос читавог села.

- Спомен-парк је традиционално мјесто нашег окупљања, посебно младих. Након што смо добили почетни новац, кренули смо са поправком старе и рушевне ограде, бетонирањем пјешачких стаза и постављањем клупа и канти за смеће. Довезли смо и разгрнули око 30 метара кубних земље, након чега смо посијали траву. Чак смо поставили и рефлекторе који ноћу освјетљавају споменике и сам парк - казао је предсједник удружења Велимир Микулић.

Он је рекао да је највећи износ новца, односно 1.500 КМ, стигао од Омладинске банке коју финансирају општина Србац и Фондација “Мозаик”, а укључили су се и други донатори, тако да је укупна вриједност пројекта на крају износила око 3.200 КМ.

- Све је урађено с циљем да мјештани имају лијепо и уређено мјесто за дружење у центру села. Не треба да заборавимо ни велики историјски значај овог мјеста, јер се ту налазе два споменика која чувају сјећања на страдале жртве и борце из протеклих ратова - истакао је Микулић.

Спомен-парк се простире на око 400 метара квадратних и након завршетка свих радова уљепшаће у великој мјери изглед села које броји око 800 мјештана, те је трећа по величини мјесна заједница на подручју Српца.

Удружење грађана “Моје Ножичко” до сада је реализовало неколико активности, а посебно се издваја изградња дјечјег игралишта у кругу школе у Ножичком и постављање табле и фигура за шах у центру села.

Микулић истиче да је у наредном периоду планирана и санација друштвеног дома.

- Окупљамо се редовно, правимо заједничке планове и вјерујем да ћемо све зацртане идеје изгурати до краја на добробит свих мјештана - истакао је Микулић. +

Сајт

Владимир Микулић истиче да је удружење “Моје Ножичко” покренуло интернет сајт на којем се налазе информације о досадашњим активностима и будућим плановима, а члановима ће бити омогућено да остављају своје приједлоге и сугестије.

Он је подсјетио да се у удружење, које броји више од стотину чланова, могу учланити сви становници села, као и они који су отишли из Ножичког, али су и даље везани за родни крај и спремни су у сваком погледу да помогну у његовом развоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана