“Slavuljica” sprema tužbu protiv opštine Kotor Varoš

Milijana Latinović
“Slavuljica” sprema tužbu protiv opštine Kotor Varoš

Teslić - Kompanija “Slavuljica” iz Teslića najavila je da će tužiti opštinu Kotor Varoš ukoliko odbornici lokalnog parlamenta usvoje najavljeni regulacioni plan koji predviđa zabranu gradnje na zemljištu u vlasništvu te firme, čime bi bila blokirana investicija vrijedna deset miliona maraka.

Sjednica Skupštine opštine Kotor Varoš trebalo je da bude održana u petak, ali je odgođena za danas jer zbog raskola u vladajućoj koaliciji nije bilo većine koja bi podržala odluku o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1”. Tim planom predviđeno je da na tri godine bude zabranjena bilo kakva izgradnja na zemljištu koje je kupila kompanija “Slavuljica”.

Ova kompanija posjeduje lanac benzinskih pumpi i trgovačkih centara i plan joj je da proširi poslovanje u Kotor Varošu, zbog čega je kupila zemljište i započela prikupljanje dokumentacije za izgradnju objekata. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varoš iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama, protiv izgradnje poslovnog centra lobira nekoliko kotorvaroških privrednika.

Vlasnik kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica ističe da je na parceli od 15 dunuma koju je kupio u Kotor Varošu i u koju je do sada uložio milion maraka planirao graditi nekoliko objekata i otvoriti nova radna mjesta.

- U početnoj fazi bih zaposlio 55 radnika. Planirao sam graditi robnu kuću, svadbeni salon, stovarište građevinskog materijala, benzinsku pumpu i auto-praonicu. Vrijednost investicije je deset miliona maraka. Načelnik opštine i komšija preko puta moje parcele, vlasnik firme “Fagus”, su kumovi i ista partija PDP. “Fagus” je zbog konkurencije protiv moje investicije. Opština bi od investicije prihodovala veliki iznos novca, velike su rente tu - rekao je Slavuljica.

Dodaje da je predao svu dokumentaciju i da su mu u opštinskim službama našli zamjerku da je 25 centimetara bliže međi.

- To sam prihvatio i ispravio i predao novi dokument. Razgovarao sam i sa načelnikom, koji mi je rekao da nema više nikakvih problema i da će izdati odobrenje. Međutim, umjesto odobrenja dobio sam odbijenicu. Sve sam uradio što zakon nalaže, imam sve regularno i vlasnik sam zemljišta jedan kroz jedan. Dva puta sam podnosio zahtjev i za građevinsku dozvolu i urbanističko-tehničke uslove, ali sam dobio odbijenicu. Nevjerovatno je da mi na ovakav način zabrane da gradim i zapošljavam ljude. Samo u zemljište sam uložio milion maraka. Sa advokatima pripremam tužbu protiv opštine Kotor Varoš i podnijeću je ako usvoje odluku koju su pripremili - rekao je Slavuljica i dodao da je njegova kompanija ozbiljna, da nema dugovanja za porez i da zapošljava 860 radnika.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević nisu odgovarali na telefonske pozive.

Obezbijeđena većina

Prema nezvaničnim informacijama, sporna odluka bi danas ipak trebalo da bude usvojena na sjednici Skupštine opštine Kotor Varoš.

Inicijativu za donošenje regulacionog plana pokrenuo je PDP, a ona je u prvi mah naišla samo na podršku DNS-a. Ova inicijativa je uoči sjednice koja je trebalo da bude održana u petak izazvala raskol u vladajućoj koaliciji, u kojoj su još i SDS, SDA i SP jer su je pojedine stranke ocijenile nezakonitom i neprihvatljivom, s obzirom na to da će biti blokirana realizacija velike investicije u Kotor Varošu, koji važi za jedan od gradova sa najboljim poslovnim ambijentom i najvišom stopom zaposlenosti u RS. Davanje podrške odbile su tada i opozicione stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana