“Славуљица” спрема тужбу против општине Котор Варош

Милијана Латиновић
“Славуљица” спрема тужбу против општине Котор Варош

Теслић - Компанија “Славуљица” из Теслића најавила је да ће тужити општину Котор Варош уколико одборници локалног парламента усвоје најављени регулациони план који предвиђа забрану градње на земљишту у власништву те фирме, чиме би била блокирана инвестиција вриједна десет милиона марака.

Сједница Скупштине општине Котор Варош требало је да буде одржана у петак, али је одгођена за данас јер због раскола у владајућој коалицији није било већине која би подржала одлуку о приступању изради регулационог плана “Топоље 1”. Тим планом предвиђено је да на три године буде забрањена било каква изградња на земљишту које је купила компанија “Славуљица”.

Ова компанија посједује ланац бензинских пумпи и трговачких центара и план јој је да прошири пословање у Котор Варошу, због чега је купила земљиште и започела прикупљање документације за изградњу објеката. Земљиште се налази на улазу у Котор Варош из правца Бањалуке, а према незваничним информацијама, против изградње пословног центра лобира неколико которварошких привредника.

Власник компаније “Славуљица” Милорад Славуљица истиче да је на парцели од 15 дунума коју је купио у Котор Варошу и у коју је до сада уложио милион марака планирао градити неколико објеката и отворити нова радна мјеста.

- У почетној фази бих запослио 55 радника. Планирао сам градити робну кућу, свадбени салон, стовариште грађевинског материјала, бензинску пумпу и ауто-праоницу. Вриједност инвестиције је десет милиона марака. Начелник општине и комшија преко пута моје парцеле, власник фирме “Фагус”, су кумови и иста партија ПДП. “Фагус” је због конкуренције против моје инвестиције. Општина би од инвестиције приходовала велики износ новца, велике су ренте ту - рекао је Славуљица.

Додаје да је предао сву документацију и да су му у општинским службама нашли замјерку да је 25 центиметара ближе међи.

- То сам прихватио и исправио и предао нови документ. Разговарао сам и са начелником, који ми је рекао да нема више никаквих проблема и да ће издати одобрење. Међутим, умјесто одобрења добио сам одбијеницу. Све сам урадио што закон налаже, имам све регуларно и власник сам земљишта један кроз један. Два пута сам подносио захтјев и за грађевинску дозволу и урбанистичко-техничке услове, али сам добио одбијеницу. Невјероватно је да ми на овакав начин забране да градим и запошљавам људе. Само у земљиште сам уложио милион марака. Са адвокатима припремам тужбу против општине Котор Варош и поднијећу је ако усвоје одлуку коју су припремили - рекао је Славуљица и додао да је његова компанија озбиљна, да нема дуговања за порез и да запошљава 860 радника.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и власник компаније “Фагус” Мирослав Малијевић нису одговарали на телефонске позиве.

Обезбијеђена већина

Према незваничним информацијама, спорна одлука би данас ипак требало да буде усвојена на сједници Скупштине општине Котор Варош.

Иницијативу за доношење регулационог плана покренуо је ПДП, а она је у први мах наишла само на подршку ДНС-а. Ова иницијатива је уочи сједнице која је требало да буде одржана у петак изазвала раскол у владајућој коалицији, у којој су још и СДС, СДА и СП јер су је поједине странке оцијениле незаконитом и неприхватљивом, с обзиром на то да ће бити блокирана реализација велике инвестиције у Котор Варошу, који важи за један од градова са најбољим пословним амбијентом и највишом стопом запослености у РС. Давање подршке одбиле су тада и опозиционе странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана