Slavko ponovo u školskoj klupi

Milijana Latinović
Slavko ponovo u školskoj klupi

Rudo - Na Slavkovom licu ispisani su sreća i radost, čekamo da bude završena nastava da saberemo utiske i srećni smo jer se naš sin nakon tri godine vratio na nastavu sa svojim drugarima koji su ga dočekali aplauzom, istakao je za “Glas Srpske” otac Slavka Mrševića, mladića sa autizmom, Nenad Mršević.

Ovaj mladić je u srednju školu, smjer tehničar drumskog saobraćaja, krenuo 2015. godine i završio prvo polugodište. Drugo polugodište je okončao neocijenjen te stoga nije mogao nastaviti školovanje. Borba njegovih roditelja trajala je sve do prošle sedmice, kada je postignut dogovor u Ministarstvu prosvjete i kulture RS da se Slavko vrati na nastavu i redovno je pohađa, te da s drugarima proslavi maturu.

- Pomiješana su osjećanja, s jedne strane, drago nam je i srećni smo što se Slavko vratio u školu, svojim drugovima, a s druge strane, ostaje žal što se to nije ranije desilo. Trebalo je da prođu tri godine da se desi ovaj dan - ispričao je Nenad Mršević i zahvalio ministarki prosvjete i kulture RS Nataliji Trivić što je donijela odluku da se Slavko vrati na redovnu nastavu. 

U trenutku razgovora sa ocem ovog mladića, nastava je još trajala, te nam je kazao da će utiske o prvom danu škole sa sinom sumirati kada školsko zvono označi kraj nastave.

- Vidjeli smo ga na odmoru i u pauzama, bio je srećan i zadovoljan - kazao je Nenad Mršević.

Srednjoškolski centar “Rudo” juče je posjetila ministarka Natalija Trivić koja je rekla da je došla da se uvjeri da je dijete neometano došlo na nastavu i da uz pratnju asistenta sjedi u učionici sa školskim drugovima. Ona je istakla da je na sastanku sa direktorom ove škole razgovarala o nastavku Slavkovog školovanja, odnosno da mu bude obezbijeđeno polaganje predmeta kako bi do 1. septembra završio razred.

- Odluku o nastavku Slavkovog školovanja kroz četvorogodišnju ili trogodišnju školu donijeće njegovi roditelji u saradnji sa školom i Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske. To je njihov izbor, a mi ćemo pružiti punu podršku u najboljem interesu djeteta - dodala je Trivićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra “Rudo” Tatomir Elez rekao je da će škola poštovati odluke resornog ministarstva u skladu sa Zakonom o srednjoj školi i da će on odrediti komisiju za Slavkovo polaganje ispita.

- Škola će dati sve od sebe da pomogne da se dođe do rješenja ovog problema i da pomognemo djetetu koliko je u našoj moći - dodao je Elez.

 Društvene mreže

Koliko je Slavko Mršević patio zbog izbacivanja iz škole, svjedoči njegov prošlogodišnji status na društvenim mrežama. Naime, on je na svom “Fejsbuk” profilu tada objavio fotografiju ispred škole i napisao kako svi osim njega imaju pravo da uđu u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana