Sklanjaju mine da dođu do drva

Anita Janković-Rečević
Sklanjaju mine da dođu do drva

Banjaluka - Više od dvije decenije nakon završetka rata, u Srpskoj je oko 57.500 hektara šuma zagađeno minama, zbog čega je Vlada RS zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šume RS” da za deminiranje šumskog zemljišta obezbijede opremu i mašine vrijedne oko 452.000 KM.

U informaciji o površinama šuma i šumskog zemljišta zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici navodi se da minirane površine šumskog zemljišta predstavljaju značajan problem za održivo gazdovanje i upravljanje šumama.

- Od 26 šumskoprivrednih područja Srpske, na njih 19 su utvrđene minirane površine. Razminiranje bi omogućilo pristup čitavim slivovima i kompleksima šuma, kao i pristup velikoj količini drveta koja nedostaje domaćim drvoprerađivačima - rekli su u resornom ministarstvu.

Naglašavaju da je za efikasno uklanjanje mina iz šuma neophodna mašina za daljinsko upravljanje čije tehničke karakteristike omogućavaju upotrebu na strmim i terenima sa gustom vegetacijom.

- Procijenjena vrijednost mašine sa dodatnom opremom je oko 400.000 KM, a osim toga, treba obezbijediti i osam metal detektora u vrijednosti od oko 44.000 KM. Neophodne su i motorne testere, trimeri i sitni deminerski alat koji će se koristiti na terenima manuelnog deminiranja, a čija je vrijednost oko 8.000 KM - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

U informaciji koju je usvojila Vlada stoji da su u Srpskoj minama zagađena oko 243 kvadratna kilometra, te da je deset odsto stanovništva Srpske i dalje ugroženo minama koje su do ove godine u RS odnijele 232 života.

Gazdovanje

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je uključivanje miniranih područja u redovno gazdovanje jedan od strateških ciljeva definisanih Strategijom razvoja šumarstva RS.

- Materijalno-tehnička sredstva koja bi bila nabavljena za deminiranje bila bi u vlasništvu “Šuma RS”, a njihovo korišćenje bilo bi u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite - rekli su u resornom ministarstvu.

Šumska gazdinstva sa najvećom

površinom pod minama (u hektarima)

“Zelengora” Kalinovik    8.555

“Vučevica” Čajniče           8.045

“Sjemeć” Rogatica            7.137

“Visočnik” Han Pijesak  5.271

“Treskavica” Trnovo       4.171

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana