Системи за наводњавање спасавају поврће

Дејан Јовичић
Системи за наводњавање спасавају поврће

Србац - Србачки пољопривредници добиће до краја године подстицаје у износу од 50.000 КМ од чега ће половина износа бити намијењена за подршку увођења система за наводњавање у повртарској, ратарској и воћарској производњи.

Један од пољопривредника који ће добити подстицаје је и Радојица Видовић из Кукуља који каже да ће се на овај начин спријечити посљедице суше која, поред поплава, често погађа србачки крај. Истиче да су системи за наводњавање од посебног значаја за производњу поврћа.

- У Српцу су поплаве и суше редовна појава због чега су пољопривредници из више села прошле године затражили од локалне управе да дио подстицаја буде усмјерен за те намјене. Већ тада нам је одобрен одређени новац, а ове године ће бити обухваћен још већи број пољопривредника - рекао је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је у априлу ове године усвојен програм обезбјеђења и коришћења новчаних средстава, након чега је донесен правилник и расписан јавни позив, а услове конкурса је задовољило 29 пољопривредника и организација.

Он је истакао да је подршка увођењу система за наводњавање прва и главна мјера, за шта је одобрен новац за 20 пољопривредника из Кукуља, Ножичког, Пријебљега, Разбоја Љевчанског, Ситнеша и Српца.

- За ове намјене у посљедње двије године усмјерили смо око 50.000 КМ јер желимо да спријечимо посљедице суше у што већој мјери, као што тренутно радимо и на превенцији штете од поплава реконструкцијом одбрамбених насипа у укупној вриједности од 3,1 милион КМ - рекао је Драгосављевић.

Одобрени су и подстицаји за произведено и продато поврће у пластеницима и набавку мицелија са супстратом за произвођаче гљива у износу до 10.000 КМ. Ове подстицаје добиће седморо пољопривредника из Бајинаца, Влакнице, Горњих Срђевића, Кладара, Разбоја Љевчанског и Српца.

- Додијелићемо и субвенцију у износу од 5.000 КМ удружењу пчелара “Кошница” из Српца за проширење пчелињих друштава као и подстицај за узгој квалитетно-приплодних јуница у износу до 10.000 КМ - нагласио је Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су неке од ових мјера финансиране први пут што ће дати вјетар у леђа многим пољопривредницима који до сада нису били обухваћени општинским подстицајима.

- Разговараћемо у наредном периоду са пољопривредним произвођачима и отворени смо за све њихове приједлоге и сугестије како бисмо их уважили приликом израде плана подстицаја за наредну годину - рекао је Михољчић. +

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана