Sembersko selo u Crnjelovom biće muzej na otvorenom

Ljiljana Aleksić
Sembersko selo u Crnjelovom biće muzej na otvorenom

Bijeljina - S ciljem razvoja seoskog i vjerskog turizma u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Gornjem Crnjelovu kod Bijeljine počela je izgradnja semberskog sela koje će predstavljati svojevrsni muzej na otvorenom jer će u njega biti prenesene kuće stare više od stotinu godina.

Izgradnja je počela na inicijativu Kola srpskih sestara “Sveta Angelina srpska” u tom selu, a za ideju o nastanku semberskog sela od samog početka znao je i učitelj u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Crnjelovu i njen dugogodišnji direktor Dragan Maksimović.

- Predsjednica Kola srpskih sestara Nada Zakić još odavno mi je govorila o ovoj ideji i da ima namjeru da pronađe stare i napuštene seoske kuće u Semberiji koje datiraju još iz prošlog vijeka i stacionira ih na jedno mjesto. S obzirom na to da potičem iz Dragaljevca i da sam naslijedio jednu takvu kuću, razmislio sam o toj ideji i tako smo se dogovorili - priča Maksimović. Odlučio je da da svoj doprinos realizaciji tog projekta, pa je poklonio svoju kuću koja je prenesena iz Dragaljevca u Crnjelovo.

- Naslijedio sam kuću u kojoj su se rodile tri generacije Maksimovića, moj djed, otac i ja. Kuća je izgrađena 1925. godine, a u njoj je moj djed sa svojom suprugom dobio sedmoro djece. Zatim je u njoj nastavio da živi moj otac, a tu sam se i ja rodio. S obzirom na to da je kuća stara, bilo je vrijeme da je uklonimo iz domaćinstva. Zato sam odlučio da je poklonim. Početkom maja došli su majstori i počeli da je premještaju - ispričao je Maksimović.

Iako je rođen na drugom kraju Semberije, svoj radni vijek je proveo u Crnjelovu, za koje ga vežu lijepe uspomene.

- U Crnjelovu radim od 1984. godine, i drago mi je da će moja kuća baš tu nastaviti da živi. Oduševljen sam kada vidim da joj grade temelj i da će ponovo zasijati i na neki način kroz posjetioce oživjeti - kaže on.

Prema riječima predsjednice Kola srpskih sestara Nade Zakić, od ideje do realizacije prošla je godina.

- Nismo dugo čekali na realizaciju zahvaljujući ljudima koji su prepoznali važnost ovog projekta i koji su nam pomogli. Veliku zahvalnost za početak izgradnje dugujemo preduzeću RiTE “Ugljevik” - rekla je ona i pozvala i druge ugledne ljude i privrednike da pomognu da bi ideja bila realizovana do kraja.

Direktor Rudnika i Termoelektrane u Ugljeviku Đorđe Popović srećan je što može da pomogne mještanima i učini nešto pozitivno za sembersko selo.

- Ovo je veliki i značajan trenutak za Crnjelovo, ali i za Semberiju jer su mještani uspjeli da svoju ideju sprovedu u djelo. Ovakve ideje treba podržati, a mi smo to učinili. Nadam se da će izgradnja prve kuće biti završena do kraja godine i da će na proljeće radovi biti nastavljeni. Ovo će sigurno biti muzej na otvorenom i destinacija koja će posjećenošću doprinijeti razvoju seoskog i vjerskog turizma - rekao je Popović.

U Bijeljini postoji i čuveno Etno-selo “Stanišići”, najposjećenija destinacija u ovom dijelu BiH, koja bilježi milionske posjete turista. I u tom selu prenesene su etno-kuće iz svih krajeva BiH, koje prikazuju kako se nekada živjelo na ovim prostorima.  

Crnjelovo

Mjesna zajednica Crnjelovo, koja se sastoji od Gornjeg i Donjeg Crnjelova, jedna je od najvećih mjesnih zajednica u Semberiji, a stanovništvo se isključivo bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Iz ovog sela potiču najpoznatiji kupus, paprika i bostan, koji ratari plasiraju na tržište širom BiH i Evrope.

Zbog toga je ovo selo nadaleko poznato još iz predratnog perioda, a otvaranjem  etno-sela i začetka seoskog i vjerskog turizma Crnjelovo će sasvim sigurno biti još poznatije na karti Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana