Семберија и Лијевче губе највише ораница

Анита Јанковић-Речевић
Семберија и Лијевче губе највише ораница

Бањалука - Миграције становништва, изградња инфраструктуре, употреба пестицида и запуштеност свакодневно утичу на нестанак плодних ораница, а томе у прилог свједоче подаци према којима РС располаже са 0,58 хектара обрадивог пољопривредног земљишта по становнику, а обрађује се тек 0,20 хектара.

Поводом Свјетског дана борбе против деградације земљишта и суше, који је обиљежен јуче, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је запуштеност ораница најчешћи узрок деградације, коју је потребно контролисати и успоставити њено нулто стање.

- Жаришне тачке које траже хитне мјере за борбу против деградације су Семберија и Лијевче поље, гдје долази до смањења плодних ораница због интензивне производње, односно примјене тешке механизације и пестицида. Не треба занемарити ни подручје Херцеговине, које се суочава са честим шумским пожарима - кажу у Министарству.

Виша стручна сарадница за управљање пољопривредним земљиштем у ресорном министарству Светлана Лазић појашњава да су миграције становништва из руралних подручја, али и уопште, један од разлога ниског степена коришћења пољопривредног земљишта.

- Рурална подручја заузимају велики дио РС, али усљед интензивног расељавања становништва у посљедњих 30 година, дошло је до запуштања великих пољопривредних површина, које су због необрађивања обрастале у жбуње, чиме је повећана површина под шумама - рекла је Лазићева.

Посебан проблем је, како каже, убрзана и агресивна урбанизација сјеверних дијелова РС због интензивног пресељавање становника у веће градове.

- То доводи до претварања великих површина обрадивог пољопривредног земљишта у грађевинско, што је процес који је неповратан и коначан - рекла је Лазићева и додала да су чести фактори деградације ерозија, поплаве, обешумљавање и суша. Истиче да се земљиште дијелом деградира и у процесима експлоатације минералних сировина, те да су миниране површине велики проблем, јер је око 500 квадратних километара у РС под минама.

Лазићева је навела да Влада РС, да би ублажила процес деградације земљишта, спроводи читав низ мјера, кроз пројекте из области наводњавања, пошумљавања и регулације канала и водотока.

  • Такође, сваке године се издваја новац за анализу плодности, стимулацију обраде регресирањем цијене горива, као и кроз друге агротехничке мјере - рекла је Лазићева.

Радионица

Поводом Свјетског дана борбе против деградације земљишта Министарство пољопривреде је протекле седмице одржало радионицу за дјецу у бањалучком вртићу “Анђелак” како би најмлађе упознали са значајем земљишних ресурса.

- Уз игру и цртање покушали смо најмлађе грађане РС упознати са значајем земљишних ресурса - рекли су у ресорном министарству. Слоган радионице је био “Стоп деградацији земљишта!”, а малишанима су подијељене и мајице са наведеном поруком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана