Село и храна туристичке узданице Српца

Дејан Јовичић
Село и храна туристичке узданице Српца

Србац - Богатство шума и вода, по чему је Србац познат, недовољно је искоришћен потенцијал те локалне заједнице, због чега ће већ у овој години половина износа, од укупно предвиђених 30.000 КМ за одржавање јавних манифестација, бити издвојена у туристичко-привредне сврхе.

Србац је општина на ријекама Врбас и Сава, изнад којих се издигла планина Мотајица, у којој живи разноврстан биљни и животињски свијет, а иако девастиран посљедњих година, туристичку понуду ове општине још увијек употпуњује природни резерват Бардача.

С циљем снажније промоције природних ресурса и привлачења већег броја туриста, од ове године биће организоване нове манифестације, међу којима се издваја Дан сеоског туризма и здраве хране, који ће бити одржан у Етно-кампу “Платане” у Горњој Лепеници.

- Намјера нам је да у овом селу у подножју Мотајице окупимо сва домаћинства која пружају туристичке услуге на селу, као и произвођаче здраве хране. Одржаћемо предавање и размотрити заједничко учешће на сајмовима. Србац има велики потенцијал за развој сеоског туризма и то морамо искористити - рекла је директорица Туристичке организације Србац Радисава Шушчевић. Она истиче да Горња Лепеница има најбоље услове за развој сеоског туризма јер је овај крај богат изворским водама и шумом и погодан за лов, планинарење и камповање.

- Природни комплекс Лепенице је погодан за одмор, шетњу, бициклизам, брање гљива и љековитог биља, планинарење и друге видове рекреације, тако да не чуди што су се бројна домаћинства одлучила да, поред рекреативних, понуде и угоститељске услуге и смјештај у бунгаловима - рекла је Шушчевићева.

У подмотајичком крају ове године биће одржан низ туристичких манифестација, попут планинарских похода, “Џипијаде”, “Котлићијаде”, “Бик феста”, “Бициклијаде”, а и бициклистичка трка Београд - Бањалука проћи ће селима у подножју Мотајице.

- Одобрен нам је новац и за манифестације у Лијевчу пољу, попут традиционалне регате која започиње на ријеци Врбас у селу Кукуље, а завршава у Српцу на ушћу Врбаса у Саву. Регата је сваке године све посјећенија, а долазе нам учесници са пловилима не само из Српца и околних општина, већ и из Србије - истакла је Шушчевић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да ће највећу  финансијску подршку, у износу од 3.000 КМ, добити “Гастро фест”, који ће 14. годину заредом бити одржан у Бардачи. Ријеч је о сајму кулинарства који сваке године окупи више хиљада људи и најпосјећенији је догађај у општини.

- “Гастро фест” је већ одавно добио међународни карактер јер нам стижу екипе из цијеле БиХ, Хрватске, Србије па чак и из Пољске. Нагласак је на такмичењима у припремању рибе и пилетине, што је бренд Српца - рекао је Драгосављевић. Он истиче да значајан потенцијал има и развој вјерског туризма, на којем ће се посебно радити у наредном периоду, јер посљедњих година долази све већи број Пољака из Новогрођеца и Болеславеца у Србац како би посјетили гробове својих предака, који су насељавали ово подручје у првој половини прошлог вијека.

Сусрети слијепих жена

Први пут ове године планирана је и организација Сусрета слијепих жена Републике Српске, који ће бити одржани у друштвеном дому у Ситнешима и окупиће стотинак слијепих и слабовидих из РС, ФБиХ, Србије и Црне Горе.

- Манифестација је планирана на прољеће, а предвиђена је организација музичко-поетске вечери и посјета манастиру Осовица - рекао је предсједник Општинске организације слијепих и слабовидих лица Божидар Дринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана