Савремене чеке и хранилице “ничу” у 38 ловишта

Милијана Латиновић
Савремене чеке и хранилице “ничу” у 38 ловишта

Бањалука - Изградња високих чека и хранилица, те постављање видео-надзора у ловиштима, за шта је Влада РС обезбиједила 400.000 КМ допринијеће унапређењу и развоју ловства и ловног туризма у Српској.

Савремени објекти за осматрање, лов и праћење дивљачи, такозване чеке биће изграђене у 38 ловишта, а осим тога, у плану је и постављање 100 хранилица за срнећу дивљач и дивље свиње, 200 камера, те дистрибуција 500 зечева и 25.000 пилића фазана.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је да је почела дистрибуција рјешења Агенције за аграрна плаћања за реализацију пројекта развоја и унапређење ловства.

- Највише захтјева ловачких удружења односи се на високе чеке типа “Романија” које ће бити изграђене у 38 ловишта. Удружења су исказала потребу и за набавку камера за праћење дивљачи и хранилица. Планирано је да исти износ који је одобрила Влада, обезбиједе и ловачка удружења, тако да ће за ове намјене до краја године у ловишта бити уложено око 800.000 марака - истакао је Минић.

Он је подсјетио да је Влада РС ослободила ловце плаћања пореза на оружје што им је индиректно донијело 500.000 КМ, те да је у току други јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за додјелу још 80.000 КМ.

- Многи нам кажу да се све ово дешава у предвечерју избора, али није тако. Избори су били и прије двије године, па прије четири, шест и тако даље, али до сада се нико није сјетио ловаца. На челу наших удружења су људи различитих профила и политичког дјеловања и сви су презадовољни оваквим развојем ситуације - нагласио је Минић.

Предсједник Ловачког удружења “Игман” Источна Илиџа Стеван Драшковић каже да ће увођењем видео-надзора сузбити криволов, а изградњом инфраструктуре у ловиштима створити оптимални услови за комерцијални лов.

- У нашем ловишту чести гости су ловци из Шведске, Италије, Аустрије и Швајцарске, а овим потезом створићемо још боље услове за комерцијални лов од чега ће и удружење и локална заједница сигурно имати добит - рекао је Драшковић и додао да је ловиште “Игман” богато срнећом дивљачи, дивљом свињом, медвједом, вуком и тетријебом.

Предсједник Ловачког удружења “Јеловка” Масловаре Слободан Жупљанин истиче да је свако удружење кроз овај пројекат добило око 5.000 марака.

- Опредијелили смо се за набавку хранилица и видео-надзора. Цијенимо помоћ Владе РС и знаћемо на прави начин искористити тај новац на добробит ловства као друштвене дјелатности, али и као спорта и рекреације - рекао је Жупљанин и додао да је ловиште “Јеловка” богато срнећом дивљачи и дивљим свињама, те да има и мрког медвједа, вука, лисице и зечева.

Трофеји

Слободан Жупљанин истиче да ће улагања у ловишта знатно утицати на развој ловног туризма, али да је и даље актуелан проблем  изношења трофеја из БиХ.

- Ловци из иностранства могу да дођу да лове у нашим ловиштима, али не могу да изнесу трофеј јер то питање још није ријешено на нивоу БиХ, што је велика препрека у развоју ловног туризма - рекао је Жупљанин и додао да Ловачки савез РС улаже велике напоре да би се то ријешило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана