Саво Хелета - од бјегунца из Горажда до научника

Срна
Саво Хелета - од бјегунца из Горажда до научника

Вишеград - Горажданин Саво Хелета ризиковао је живот да би напустио тај градић током рата деведесетих година прошлог вијека, а онда је отишао у САД, па у Африку.

Хелета је 2008. године написао и књигу о страдањима своје породице у Горажду - “Није било моје вријеме да умрем”.

Он је 1994. године са породицом напустио родни градић пливајући низ хладну и набујалу Дрину. Срећу је пронашао далеко од родне груде, прво у Америци, а потом у Африци.

“Рат нас је затекао у Горажду, много тога смо прошли. У априлу 1994. године смо побјегли - скочили смо у Дрину и пливали готово три километра. Тада смо први пут дошли у Вишеград”, прича Хелета.

Хелета је описао дешавања у Горажду од 1992. до 1994. године и рат који је доживио као тринаестогодишњак.

Каже да су га пријатељи из Америке, са којима је студирао, убиједили да напише књигу.

“Писао сам о том ратном искуству, бијегу из Горажда и периоду након рата. Књига описује ужасне ствари које смо доживјели, али и много нормалних, људских ситуација које смо прошли”, напомиње Хелета.

Ратни живот у Горажду описује као хорор који је трајао двије године.

“Моји родитељи су вођени на стријељање, крили смо се у дому наших пријатеља неколико седмица, након тога нас је ухапсила полиција и провели смо више од три мјесеца у логору у центру градића заједно са 70 српских цивила.

Послије тога, услиједили су мјесеци гладовања и чести напади на моју породицу”, сјећа се Хелета.

У књизи је писао и о људима из Горажда, Бошњацима, коју су им помагали на разне начине и тако их много пута спасили, те патњи и страдању свих људи у Горажду.

Писао је и о свом путу од младића жељног освете до особе која оставља мучну прошлост иза себе и данас промовише мир.

Књига “Није било моје вријеме да умрем” за сада је доступна само на енглеском језику. Саво Хелета наводи да постоји велико интересовање за књигу у БиХ и Србији, али и широм свијета међу људима који су одавде и не разумију енглески.

“Желим да књига изађе на српском посебно због мојих родитеља, који су главни јунаци књиге, а не могу да је прочитају док не буде преведена на српски”, истиче он.

За вријеме студија у Америци добио је прилику да настави образовање у другом дијелу свијета. Његов избор била је Јужна Африка, гдје данас живи.

“Био сам тамо између јануара и јуна 2005. године и допао ми се универзитет на којем сам студирао и на којем данас радим у Порт Елизабету, на обалама Индијског океана.

Имао сам сјајно искуство током студирања и путовања по самој земљи, а тада сам упознао и дјевојку из Јужне Африке, садашњу супругу”, наводи Саво.

Супруга је, каже, главни разлог што се вратио у Јужну Африку након завршених студија у Америци.

На докторским студијама фокусирао се на БиХ, Јужни Судан и Сомалиленд. Његово искуство преживљавања утицало је на избор студирања како би схватио зашто настају конфликти међу људима.

“Радио сам много са војском и Владом Јужног Судана, али док смо били тамо нисмо могли да примијетимо да ће се тај рат поновити. Веома сам везан за ту државу и много мојих радова и истраживања су засновани на томе”, напомиње Хелета.

Поводом крсне славе општине Вишеград - Мале Госпојине, Саво Хелета одликован је општинском повељом за изузетне резултате које је постигао током школовања и рада.

“Нисам имао прилику да будем ту због посла и веома ми је жао због тога. Желим да захвалим општини Вишеград и начелнику Младену Ђуревићу јер су ме се сјетили. Много ми значи та повеља и надам се да ћу у будућности имати радове којим ћу оправдати очекивања”, наглашава Хелета.

Он поручује да је потребно имати среће и бити на правом мјесту у право вријеме, али и радити да би се дошло до циља и успјеха.

Саво Хелета рођен је 1979. године. Живио је у Горажду са мајком Горданом, оцем Славком и двије године млађом сестром Соњом. Након завршене средње школе, радио је програм осмишљен да помогне младима у БиХ да постану лидери у својим заједницама.

Године 2002. добио је стипендију за студирање у САД. Саво је 2006. дипломирао на Универзитету у Минесоти, на смјеру Историја и пословни менаџмент.

Он тренутно живи у мјесту Порт Елизабет, у Јужној Африци. Завршио је мастер студије из области трансформације и управљања конфликтима на “Нелсон Мандела метрополитен” универзитету у јануару 2009. године.

У свом истраживању, Саво се фокусира на сукобе унутар држава, дубоко укоријењене сукобе, сукобе око основних људских потреба и преговоре који могу донијети трајни мир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана