Сава премашила 10 метара, пријетња и подземне воде

Милијана Латиновић, Дејан Јовичић
Сава премашила 10 метара, пријетња и подземне воде

Србац, Градишка - Водостај Саве на подручју Српца премашио је десет метара, а ситуацију додатно погоршавају и подземне воде, због чега становништво склања ствари из приземља на више спратове кућа.

Поплављено је 11, а заплављено више од 30 домаћинстава. Ситуацију су погоршале подземне воде које су заплавиле неколико кућа у брањеном подручју Бајинаца.

Сава је поплавила гробље и цркву Свети кнез Лазар у овом насељу, а заплављена су и два домаћинства у насељу Трњачани, гдје су упућене екипе Цивилне заштите како би испумпавањем воде мјештанима омогућили прилаз кућама.

- У многим домаћинствима мјештани склањају ствари због подземних вода. Поплављен је дјелимично и терен локалног Фудбалског клуба "Младост" - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Бајинци Никола Думонић.

Са набујалом Савом већ данима се бори и породица Штрбац у насељу Кобаш.

- Вода је продрла у кућу. Мајка и ја смо саме, брат помаже колико може. Да нисмо одмах набавили пумпу, било би пола метра воде у кући. Штала је већ одавно поплављена, стоку смо извезли код комшија у селу. Не знам више шта да радим, велика је ово мука и туга - рекла је мјештанка Милка Штрбац.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић обишао је ово подручје и увјерио се да раде пумпе код црпне станице у овом насељу, као и пумпе код одбрамбеног насипа, гдје нема опасности од значајнијег продора воде из небрањеног у брањено подручје.

- И даље смо највише фокусирани на подручје Кобаша, гдје је ситуација веома тешка и уколико би се наставио раст водостаја број угрожених би могао бити још већи. Екипе цивилне заштите чамцима достављају намирнице и храну за стоку, а за неколико домаћинстава смо обезбиједили и огрев - рекао је Драгосављевић.

Највећи до сада измјерен водостај Саве у Српцу забиљежен је 1974. године када је порушено 18 кућа, а поплављено 520 домаћинстава, док је за вријеме катастрофалних поплава из 2014. године ниво Саве износио 1.012 центиметара.

У Одсјеку цивилне заштите Градишка истичу да је ситуација стабилна те да је Сава достигла историјски ниво од 887 центиметара.

- Људи се боре са водом у кућама и ми помажемо колико можемо. Подијелили смо сточну храну, а екипе дежурају у мјестима Врбашка, Бистрица и Гашница, гдје је заплављено 17 кућа - рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Градишка Слободан Кнежевић.

Из Републичке управе цивилне заштите јуче су саопштили да се хидролошка ситуација у Српској побољшава те да је ниво Саве у Козарској Дубици и Градишци у опадању, а да у Српцу, Броду и Шамцу стагнира.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је јуче да је у сталном контакту са начелницима општина које су задесиле поплаве и да прати дешавања на терену.

- Влада ће и овај пут учинити оно што је у њеној моћи како би штете биле саниране - истакла је Цвијановићева.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић казала је да Влада још нема процјене с терена о томе колика је штета у поплављеним подручјима, те да је на јучерашњој сједници договорено да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС направи процјене штете на пољопривредним добрима.

- Дирекција за обнову и изградњу задужена је да у сарадњи с општинама направи процјену поплављених објеката, док ће Министарство локалне управе прибавити податке о оперативним трошковима који су настали током поплава - рекла је Решићева.

Одбрана од поплава

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је Влада Српске од поплава 2014. године уложила више од 150 милиона КМ у одбрамбене насипе, прочишћавање канала, постављање и рехабилитацију црпних пумпи.

- У надолазећем љету један од најопсежнијих радова те врсте биће изградња одбрамбеног насипа од Зворника према Бијељини, који треба да одбрани Семберију од високог водостаја Дрине - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана