Шахисти код бањалучке Поште матирају пријатеље и по снијегу

Милош Васиљевић
Шахисти код бањалучке Поште матирају пријатеље и по снијегу

Бањалука - Хладно вријеме, температура испод нуле, киша и снијег не могу омести љубитеље шаха, који се свакодневно окупљају код бањалучке "Поште" у центру града, да уз ову древну игру и чашицу разговора проводе слободно вријеме.

Најчешћи посјетиоци су пензионери, мада не мањка ни млађих, који уче од старијих и искуснијих. Ово зборно мјесто је најпопуларније љети, међутим, ни зими не желе да испадну из рутине, тако да играју свакодневно. Топла одјећа и добра концентрација, уз афинитет према шаху, добар су разлог за неке нове партије из којих се рађају и нова пријатељства.

Један од њих је седамдесетједногодишњи Душан Ћубић, који пензионерске дане проводи најчешће на устаљеном мјесту, уз шаховску партију.

- Ово је наше мјесто окупљања, дружења и љубави према шаху коју сви гајимо. Не бирамо какво ће бити вријеме, али бирамо чиме ћемо се бавити и како ћемо употпунити дан. Изабрали смо шах, у чему уживамо - казао је Ћубић.

Међу посјетиоцима има и оних који не играју шах довољно добро, али овдје долазе како би уживали у чарима ове игре. Посматрају и уче гледајући разне позиције, уживајући у партијама провјерених шаховских мајстора.

Ни шездесетпетогодишњи Ненад Мијатовић дан не може замислити без свог ритуала, и то баш на овом мјесту, које је, према његовим ријечима, синоним за шах у граду на Врбасу.

Сматра да се баш на овом мјесту игра најбољи шах, те да је дружење битно колико и сама игра. Ипак, када партија крене, пријатељство престаје, уз осмијех поручује "домаћин" на најпопуларнијем мјесту за шахисте.

- Велики шах код општине је најјаче аматерско позориште у овом дијелу Српске, зато што се говори истина на шаховској табли. Овдје сам свакодневно као старјешина, а радује ме податак да долазе неки нови људи, што показује да је овдје најбоље дружење а и квалитетан шах - истиче Мијатовић.

Перо Милешевић (72) додаје да је пензионерски стаж идеално проводити на отвореном, у природи, а партија шаха зна да одмори и опусти па дође као лијек.

Према његовим ријечима, пензионери чине добру већину, међутим, има и млађих, ученика и студената, којих је у све већем броју.

- Свима нам је заједничка љубав према шаху, а ту смо и због пријатеља, јер се окупљамо овдје свакодневно. Нисмо више за кафану, па нам је ово алтернатива, која је искоришћена на најбољи начин. Оваква мјеста су окупљалишта старих пријатеља, мајстора шаха - казао је Милешевић.

Играју и млађи

Поред пензионера, све чешћи посјетиоци, али и учесници у игри су и ученици и студенти. Овдје долазе како би на тренутак побјегли од свакодневног брзог начина живота, па им партија дође као одмор.

- Велика је част учити од старијих, па сам овдје када ухватим слободног времена, а партија шаха ми дође као одмор између учења и предавања. Радујем се сваком новом доласку, јер влада права другарска атмосфера, без обзира на разлике у годинама. Додуше, сви желе да побиједе - уз осмијех говори студент Милан Митровић (22).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана