Ruske pare grade puteve, igrališta i ambulantu

Anita Janković-Rečević
Ruske pare grade puteve, igrališta i ambulantu

Banjaluka - Iz sredstava klirinškog duga raspodijeljeno je još oko četiri miliona maraka lokalnim zajednicama u Srpskoj za niz investicija, od gradnje puteva, igrališta, ambulante, sale, do sanacije studentskog doma i proširenja škole.

Prema odlukama o raspodjeli novca od ruskog duga koje je donijela Vlada RS na sjednici protekle sedmice, najviše sredstava namijenjeno je za infrastrukturne radove na području Doboja i to 700.000 maraka.

Ovaj grad dobiće i dodatnih pola miliona maraka za sanaciju lokalnih puteva, kao i 300.000 KM za nabavku opreme za sportska i dječija igrališta.

Pola miliona maraka dodijeljeno je i Pelagićevu, a novac će biti utrošen na dva projekta. Za završetak zgrade opštine izdvojeno je 160.000, a za izgradnju poslovne zone 340.000 KM.

- Pelagićevo je mala nerazvijena opština sa skučenim finansijskim sredstvima i pomoć Vlade nam i te kako znači. Zafalilo nam je novca za završetak gradnje opštinske zgrade i Vlada nam je izašla u susret. U tom objektu, koji ćemo otvoriti za dvadesetak dana, pored opštinske administracije, biće smještena i geodetska i poreska uprava, te poslovnica “Pošta Srpske”, tako da izgradnja tog objekta ima veliki značaj za nas - rekao je načelnik Pelagićeva Simo Stakić i dodao da će novac namijenjen za poslovnu zonu utrošiti na izgradnju saobraćajnice i dovođenje vode do tog lokaliteta.

Značajna sredstva izdvojena su i za dva projekta u Banjaluci. Za dodatne nepredviđene radove na sanaciji Studentskog centra “Nikola Tesla” obezbijeđeno je 514.000 maraka, dok će na dodatno finansiranje rekonstrukcije i proširenja Osnovne škole “Branko Radičević” otići 199.500 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je prilikom uvođenja izvođača radova u obnovu paviljona jedan i dva konstatovano da su nužni dodatni radovi koji nisu obuhvaćeni glavnim projektom koji je urađen 2014. godine. 

- Dodatni radovi podrazumijevaju zamjenu dotrajalih grijnih instalacija, te kompletnu sanaciju petih spratova na oba paviljona. Plafoni i zidovi petih spratova bili su od gips-kartonskih ploča, a tokom nevremena u decembru prošle godine i dizanja krova potpuno su uništeni zbog natapanja. Zbog toga je bilo potrebno da se poruše i izrade novi - rekli su u ministarstvu i dodali da projekat nije predviđao zamjenu prekidača, utičnica i rasvjetnih tijela u sobama, ali da je to neophodno jer su u upotrebi više od 40 godina.

Opština Novi Grad za izgradnju putne infrastrukture dobila je 300.000 maraka, a ni druge lokalne zajednice nisu ostale uskraćene za novac namijenjen sanaciji putne mreže. Bileća je dobila 200.000 maraka za izgradnju Kosovske ulice, Istočnoj Ilidži za asfaltiranje puta u naselju Vrela pripalo je 100.000 KM, a Loparama za dodatne radove za izgradnju lokalnih puteva 30.000 maraka.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača ističe da je novac namijenjen za deset putnih pravaca.

- Realizacija tih projekata ušla je u naš program investicija za ovu godinu jer smo imali obećanje Vlade da ćemo dobiti novac. Radićemo oko tri kilometra puta u seoskim sredinama, što je veoma značajno jer dvije trećine stanovnika naše opštine živi u selima - rekao je Drljača.

OŠ “Sveti Sava” iz Trnova za završetak gradnje i opremanje fiskulturne sale dobila je 180.000 KM, za izgradnju ambulante u Slatini kod Laktaša obezbijeđeno je 317.000 KM, dok je Han Pijesku za postavljanje rasvjete pripala 61.000 maraka. Dio ruskih para raspoređen je i Srpcu, gdje će biti realizovana tri projekta vrijedna 88.000 KM. Za izgradnju lokalnih puteva i parka u Kaocima biće utrošeno 40.000 KM, dok će na uređenje sportskih terena u Bajincima i Kobasima biti utrošeno 38.000, odnosno 10.000 maraka. 

Vlada RS do sada je u više navrata raspoređivala novac od klirinškog duga opštinama i gradovima za brojne investicije. ++++

Dug

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Od ukupnih 125,156 miliona dolara duga, Srpskoj je pripalo 36,29 miliona, FBiH 72,59 miliona, Brčko distriktu 3,75 miliona, a institucijama BiH 12,51 milion. Rusija je novac isplatila u avgustu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana