Руске паре граде путеве, игралишта и амбуланту

Анита Јанковић-Речевић
Руске паре граде путеве, игралишта и амбуланту

Бањалука - Из средстава клириншког дуга расподијељено је још око четири милиона марака локалним заједницама у Српској за низ инвестиција, од градње путева, игралишта, амбуланте, сале, до санације студентског дома и проширења школе.

Према одлукама о расподјели новца од руског дуга које је донијела Влада РС на сједници протекле седмице, највише средстава намијењено је за инфраструктурне радове на подручју Добоја и то 700.000 марака.

Овај град добиће и додатних пола милиона марака за санацију локалних путева, као и 300.000 КМ за набавку опреме за спортска и дјечија игралишта.

Пола милиона марака додијељено је и Пелагићеву, а новац ће бити утрошен на два пројекта. За завршетак зграде општине издвојено је 160.000, а за изградњу пословне зоне 340.000 КМ.

- Пелагићево је мала неразвијена општина са скученим финансијским средствима и помоћ Владе нам и те како значи. Зафалило нам је новца за завршетак градње општинске зграде и Влада нам је изашла у сусрет. У том објекту, који ћемо отворити за двадесетак дана, поред општинске администрације, биће смјештена и геодетска и пореска управа, те пословница “Пошта Српске”, тако да изградња тог објекта има велики значај за нас - рекао је начелник Пелагићева Симо Стакић и додао да ће новац намијењен за пословну зону утрошити на изградњу саобраћајнице и довођење воде до тог локалитета.

Значајна средства издвојена су и за два пројекта у Бањалуци. За додатне непредвиђене радове на санацији Студентског центра “Никола Тесла” обезбијеђено је 514.000 марака, док ће на додатно финансирање реконструкције и проширења Основне школе “Бранко Радичевић” отићи 199.500 КМ.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је приликом увођења извођача радова у обнову павиљона један и два констатовано да су нужни додатни радови који нису обухваћени главним пројектом који је урађен 2014. године. 

- Додатни радови подразумијевају замјену дотрајалих гријних инсталација, те комплетну санацију петих спратова на оба павиљона. Плафони и зидови петих спратова били су од гипс-картонских плоча, а током невремена у децембру прошле године и дизања крова потпуно су уништени због натапања. Због тога је било потребно да се поруше и израде нови - рекли су у министарству и додали да пројекат није предвиђао замјену прекидача, утичница и расвјетних тијела у собама, али да је то неопходно јер су у употреби више од 40 година.

Општина Нови Град за изградњу путне инфраструктуре добила је 300.000 марака, а ни друге локалне заједнице нису остале ускраћене за новац намијењен санацији путне мреже. Билећа је добила 200.000 марака за изградњу Косовске улице, Источној Илиџи за асфалтирање пута у насељу Врела припало је 100.000 КМ, а Лопарама за додатне радове за изградњу локалних путева 30.000 марака.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача истиче да је новац намијењен за десет путних праваца.

- Реализација тих пројеката ушла је у наш програм инвестиција за ову годину јер смо имали обећање Владе да ћемо добити новац. Радићемо око три километра пута у сеоским срединама, што је веома значајно јер двије трећине становника наше општине живи у селима - рекао је Дрљача.

ОШ “Свети Сава” из Трнова за завршетак градње и опремање фискултурне сале добила је 180.000 КМ, за изградњу амбуланте у Слатини код Лакташа обезбијеђено је 317.000 КМ, док је Хан Пијеску за постављање расвјете припала 61.000 марака. Дио руских пара распоређен је и Српцу, гдје ће бити реализована три пројекта вриједна 88.000 КМ. За изградњу локалних путева и парка у Каоцима биће утрошено 40.000 КМ, док ће на уређење спортских терена у Бајинцима и Кобасима бити утрошено 38.000, односно 10.000 марака. 

Влада РС до сада је у више наврата распоређивала новац од клириншког дуга општинама и градовима за бројне инвестиције. ++++

Дуг

Руски клириншки дуг настао је прије рата у БиХ и односи се на ненаплаћена потраживања овдашњих предузећа која су своје производе испоручиле у Русију. Од укупних 125,156 милиона долара дуга, Српској је припало 36,29 милиона, ФБиХ 72,59 милиона, Брчко дистрикту 3,75 милиона, а институцијама БиХ 12,51 милион. Русија је новац исплатила у августу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана