Ruska zabrana odnijela voćarima osam miliona

Marijana Miljić
Ruska zabrana odnijela voćarima osam miliona

Banjaluka - Voćari u Srpskoj su za tri mjeseca ove godine oštećeni za više od osam miliona maraka usljed zabrane izvoza jabuka u Rusiju.

Prema podacima Privredne komore RS, voćari su u prva tri mjeseca 2018. godine na tržište Rusije plasirali jabuke vrijedne 6,7 miliona maraka. To je smanjenje za 8,10 miliona maraka ili za 54,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Rusija je krajem januara ove godine zabranila uvoz jabuke iz BiH jer je bijeljinsko preduzeće “Frukt kompani” pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske. Na sumnjivoj pošiljci jabuka u Rusiju bilo je navedeno da je proizvođač Nedžad Mujčinović iz Gradačca, dok je fitosanitarni sertifikat za izvoz izdala inspekcija u Brčkom. Kontrolom u Rusiji na pošiljci je pronađena i etiketa na kojoj je navedeno da je voće u BiH prethodno stiglo iz Poljske i da nije riječ o domaćim jabukama.

Voćari navode da je zabrana izvoza jabuka u Rusiju već u prvim mjesecima uzrokovala nesagledivu štetu.

- Zbog zabrane se u hladnjačama i dalje nalaze velike količine jabuka. Pojedine hladnjače su pune i nisu otvorene jer su namjenski jabuke te klase i vrste čuvane za tržište Rusije. Takav način čuvanja jabuke dodatno košta proizvođače jer moraju svaki mjesec da izdvajaju novac za skladištenje u hladnjačama. Strahujemo i da bi te količine jabuka mogle da propadnu jer uskoro nam stiže nova berba, a još imamo zalihe prošlogodišnjih - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Voćari iz institucija nadležnih za izvoz imaju obećanje da bi ruska zabrana mogla biti ukinuta u avgustu.

- To bi bio spas za nas. Mogli bismo da izvezemo i zalihe koje imamo, a i novu berbu - rekao je Dojčinović.

Sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt. On je prije mjesec najavio da pregovori u vezi s ukidanjem zabrane izvoza javuka idu u dobrom pravcu. Tada je najavio da će predstavnici Rusije, prije konačnog ukidanja zabrane, doći u BiH i uvjeriti se šta je urađeno kako bi bilo garantovano da na rusko tržište stižu samo domaće jabuke.

Statistika pokazuje da je smanjen i uvoz jabuka iz Rusije u Srpsku. On je pao sa prošlogodišnjih 8,2 miliona na 4,7 miliona maraka u ovoj godini, odnosno za 3,5 miliona KM ili za 42,7 odsto.

Kao glavni razlog za smanjenje uvoza iz Rusije Dojčinović navodi zasićenost tržišta RS domaćim jabukama.

  • Imamo sada više voća nego što nam je potrebno. Sada možemo da zadovoljimo i potrebe našeg tržišta. Nema potrebe za uvozom - naveo je Dojčinović i izrazio zabrinutost da bi uvoz mogao da krene uzlaznom putanjom, što bi dovelo do uništavanja domaćih zaliha jabuke.

Izvoz hrane pada, uvoz raste

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, obim razmjene Srpske s inostranstvom za tri mjeseca ove godine u sektoru hrane, pića i duvana pao je za 10,2 miliona na 245 miliona KM. Izvoz je smanjen sa 79,7 miliona na 65,5 miliona KM, dok je uvoz povećan sa prošlogodišnjih 175,5 miliona na 179,5 miliona maraka u tri mjeseca ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana