Ruina na Sutjesci prerasta u muzejsko zdanje

Radmila Đević
Ruina na Sutjesci prerasta u muzejsko zdanje

FOČA - Muzej bitke na Sutjesci u istoimenom nacionalnom parku konačno će vratiti izgled kakav mu dolikuje jer je u toku obnova zarasle ruine u koju više od četvrt vijeka ništa nije ulagano, a koja će po vrijednosti eksponata biti jedna od najvrednijih zbirki na ovom području.

Muzej slavne epopeje na Sutjesci tokom ratnih dešavanja u BiH uništen je i opljačkan. Rukovodstvo NP “Sutjeska” opredijelilo se da iz sredstava najstarijeg nacionalnog parka u BiH obnovi muzejsko zdanje.

- Imajući u vidu da je ovo zdanje bilo skoro potpuno uništeno, a njegujući kulturno-istorijske tekovine, opredijelili smo se za obnovu Muzeja bitke na Sutjesci. Od prethodnog zdanja sačuvani su samo spoljni zidovi, sve drugo se mora obnoviti. Radovi su počeli krajem prošle godine, odvijaju se planiranom dinamikom, a njihova ukupna vrijednost je oko 450.000 maraka, koje obezbjeđujemo iz sopstvenih sredstava. Do sada je urađen kompletan novi krov, elektro i vodo instalacije, stolarija, dok u nastavku slijedi ugradnja novog sistema grijanja i hlađenja - rekao je direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

On je dodao da će novi muzej imati kongresnu dvoranu sa 120 mjesta, apartmane, svu prateću infrastrukturu, a ono što je najvažnije, bogatu muzejsku postavku.

- Posebne vitrine u kojima će biti izloženi vrijedni eksponati nabavićemo od firme iz Kine koja se time bavi, a već pregovaramo o nabavci i uvozu. Muzejsku zbirku činiće, između ostalog, naoružanje koje je korišćeno u bici na Sutjesci, noževi i drugo oružje, mape, satovi i druga obilježja vojnika, uniforme, zatim slike i svi drugi motivi slavne bitke i NOB-a. Plan je da muzej bude završen u vrijeme obilježavanja godišnjice bitke na Sutjesci, što vjerujemo da ćemo moći da ispunimo. Biće to sigurno najbolji muzej na prostoru bivše Jugoslavije, sa izuzetnom kolekcijom - naveo je Pavlović.

Osim sanacije muzeja posvećenog slavnoj bici, u NP “Sutjeska” u toku je renoviranje drugog sprata hotela “Mladost”, izgradnja novog vešeraja i kompletnog ulaza u hotel i recepcije.

- Prošle godine obnovljena je Spomen-kuća “Panorama” i restaurirane su freske uz pomoć Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, dok je uz pomoć Vlade Srpske sanirano klizište kod spomenika, podignute su dvije moderne vile i restoran. Punim kapacitetom pripremamo se za predstojeću turističku sezonu, a dugoročan plan je kompletna obnova “Sutjeske” koja je značajan resurs i u svemu tome ne izostaje podrška republičkih vlasti - dodao je Pavlović.

Hit destinacija

Svi ovi i drugi projekti i ulaganja za kratko vrijeme učinili su najstariji nacionalni park u BiH jednom od uspješnijih javnih ustanova, ali i hit destinacijom u ovom dijelu Evrope. To dokazuje i iz godine u godinu sve veći broj turista iz svih krajeva svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana