Руина на Сутјесци прераста у музејско здање

Радмила Ђевић
Руина на Сутјесци прераста у музејско здање

ФОЧА - Музеј битке на Сутјесци у истоименом националном парку коначно ће вратити изглед какав му доликује јер је у току обнова зарасле руине у коју више од четврт вијека ништа није улагано, а која ће по вриједности експоната бити једна од највреднијих збирки на овом подручју.

Музеј славне епопеје на Сутјесци током ратних дешавања у БиХ уништен је и опљачкан. Руководство НП “Сутјеска” опредијелило се да из средстава најстаријег националног парка у БиХ обнови музејско здање.

- Имајући у виду да је ово здање било скоро потпуно уништено, а његујући културно-историјске тековине, опредијелили смо се за обнову Музеја битке на Сутјесци. Од претходног здања сачувани су само спољни зидови, све друго се мора обновити. Радови су почели крајем прошле године, одвијају се планираном динамиком, а њихова укупна вриједност је око 450.000 марака, које обезбјеђујемо из сопствених средстава. До сада је урађен комплетан нови кров, електро и водо инсталације, столарија, док у наставку слиједи уградња новог система гријања и хлађења - рекао је директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

Он је додао да ће нови музеј имати конгресну дворану са 120 мјеста, апартмане, сву пратећу инфраструктуру, а оно што је најважније, богату музејску поставку.

- Посебне витрине у којима ће бити изложени вриједни експонати набавићемо од фирме из Кине која се тиме бави, а већ преговарамо о набавци и увозу. Музејску збирку чиниће, између осталог, наоружање које је коришћено у бици на Сутјесци, ножеви и друго оружје, мапе, сатови и друга обиљежја војника, униформе, затим слике и сви други мотиви славне битке и НОБ-а. План је да музеј буде завршен у вријеме обиљежавања годишњице битке на Сутјесци, што вјерујемо да ћемо моћи да испунимо. Биће то сигурно најбољи музеј на простору бивше Југославије, са изузетном колекцијом - навео је Павловић.

Осим санације музеја посвећеног славној бици, у НП “Сутјеска” у току је реновирање другог спрата хотела “Младост”, изградња новог вешераја и комплетног улаза у хотел и рецепције.

- Прошле године обновљена је Спомен-кућа “Панорама” и рестауриране су фреске уз помоћ Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, док је уз помоћ Владе Српске санирано клизиште код споменика, подигнуте су двије модерне виле и ресторан. Пуним капацитетом припремамо се за предстојећу туристичку сезону, а дугорочан план је комплетна обнова “Сутјеске” која је значајан ресурс и у свему томе не изостаје подршка републичких власти - додао је Павловић.

Хит дестинација

Сви ови и други пројекти и улагања за кратко вријеме учинили су најстарији национални парк у БиХ једном од успјешнијих јавних установа, али и хит дестинацијом у овом дијелу Европе. То доказује и из године у годину све већи број туриста из свих крајева свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана