Rogatički profesor matematičkim vještinama besplatno podučava đake

Sreten Mitrović
Rogatički profesor matematičkim vještinama besplatno podučava đake

Rogatica - Oglasne table u Rogatici, Sokocu, Palama i Han Pijesku ovih dana osvanule su sa rijetko viđenim oglasom u kojem penzionisani profesor Nahod Vuković nudi besplatnu pomoć đacima i studentima iz matematike.

Univerzitetski profesor i doktor matematike koji penzionerske dane provodi u rodnom selu Donji Obrtići u Rogatici kaže da instrukcije iz matematike daje još od srednjoškolskih dana.

- Istina, tada sam to radio uz neke, uglavnom, sitne, ali za mene velike pare. Jer, trebalo je preživjeti. Moji u Obrtićima, seljaci, živjeći od poljoprivrede, jedva su sastavljali kraj s krajem i nisu mogli da pošalju u Sarajevo koliko je meni za skroman život trebalo para - priča ovaj vitalni penzioner, kome je matematika i informatika u malom prstu.

Sada je, dodaje, u drugom položaju.

- Sa penzijom mogu normalno živjeti i zato hoću da pomognem u onom što znam a to je matematika. Put za to našao sam u besplatnom pružanju pomoći đacima i studentima sa moje Romanije i šire. Činim to aktivno od 2012. odnosno kada sam definitivno napustio profesorsku katedru. Pošto sam se vratio u rodni kraj u prvom planu su mi đaci i studenti zavičaja, a zahvaljujući internetu, viberu i skajpu, na spisku onih kojim pomažem iz matematike je i dosta mladih iz drugih krajeva - veli Vuković.

Osim đacima i studentima, pomaže i kolegama po struci, mladim nastavnicima i profesorima matematike, a na njegovu inicijativu 2014. godine formirano je i Udruženje ljubitelja matematike, fizike i drugih prirodnih nauka "Romanija".

- Povremeno se okupljamo, razmjenjujemo iskustva i dogovaramo kako u sadašnjim uslovima unaprijediti proces nastave u prvom redu iz matematike i fizike, gdje sam ja "na svom terenu" - kazuje ovaj ekspert za matematiku.

Do sada je, dodaje, kod njega na dopunskoj obuci bilo osam srednjoškolaca iz Rogatice, deset iz Sokoca, pet iz Han Pijeska i svi su uspješno položili željene ispite.

Pred kraj ovog mjeseca, u maju i junu, očekuje i nove đake, jer je to vrijeme priprema za polaganje prijemnih ispita na fakultetima, za što se sprema i Teodora Borovčanin, odlična učenica četvrtog razreda Gimnazije u Sokocu, koju trenutno priprema za prijemni ispit na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Teodora kaže da je pravo zadovoljstvo raditi sa profesorom Vukovićem i nada se da će znanje koje sa njim utvrdi biti dovoljno da uspješno položi prijemni ispit i uđe u red brucoša koji će biti na budžetu države.

Moj "đak" je, hvali se profesor Nahod,  i Miloš Radović iz Sokoca, učenik trećeg razreda Gimnazije, koji je na takmičenju matematičara Sarajevsko-romanijske regije osvojio prvo mjesto i stekao pravo da ovu regiju predstavlja na republičkom takmičenju matematičara koje je održano 14. aprila. Osvojio je visoko šesto mjesto u konkurenciji 32 takmičara iz cijele Srpske.

- Kroz cijeli radni vijek i sada kao penzioner mojim studentima, jer sam sa njima najviše radio, pokušavao sam, na ličnom primjeru, da "utuvim" u glavu da su rad i znanje garancija uspjeha i dobrog života - ističe Vuković.

Karijera

Nahod Vuković, koji je rođen je 12. maja 1941. godine radio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Institutu ekonomskih nauka i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, odakle je otišao u penziju. Jednu školsku godinu proveo je u Adis Abebi na tamošnjem univerzitetu. Autor je 12 naučnih knjiga i više stručnih članaka i referata za simpozije. Jedan je i od inicijatora izgradnje hrama Svih svetih u njegovom selu za koji je sa bratom i bratićima poklonio i 11 dunuma zemlje na kojoj je crkva izgrađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana