Рогатички професор математичким вјештинама бесплатно подучава ђаке

Сретен Митровић
Рогатички професор математичким вјештинама бесплатно подучава ђаке

Рогатица - Огласне табле у Рогатици, Сокоцу, Палама и Хан Пијеску ових дана освануле су са ријетко виђеним огласом у којем пензионисани професор Наход Вуковић нуди бесплатну помоћ ђацима и студентима из математике.

Универзитетски професор и доктор математике који пензионерске дане проводи у родном селу Доњи Обртићи у Рогатици каже да инструкције из математике даје још од средњошколских дана.

- Истина, тада сам то радио уз неке, углавном, ситне, али за мене велике паре. Јер, требало је преживјети. Моји у Обртићима, сељаци, живјећи од пољопривреде, једва су састављали крај с крајем и нису могли да пошаљу у Сарајево колико је мени за скроман живот требало пара - прича овај витални пензионер, коме је математика и информатика у малом прсту.

Сада је, додаје, у другом положају.

- Са пензијом могу нормално живјети и зато хоћу да помогнем у оном што знам а то је математика. Пут за то нашао сам у бесплатном пружању помоћи ђацима и студентима са моје Романије и шире. Чиним то активно од 2012. односно када сам дефинитивно напустио професорску катедру. Пошто сам се вратио у родни крај у првом плану су ми ђаци и студенти завичаја, а захваљујући интернету, виберу и скајпу, на списку оних којим помажем из математике је и доста младих из других крајева - вели Вуковић.

Осим ђацима и студентима, помаже и колегама по струци, младим наставницима и професорима математике, а на његову иницијативу 2014. године формирано је и Удружење љубитеља математике, физике и других природних наука "Романија".

- Повремено се окупљамо, размјењујемо искуства и договарамо како у садашњим условима унаприједити процес наставе у првом реду из математике и физике, гдје сам ја "на свом терену" - казује овај експерт за математику.

До сада је, додаје, код њега на допунској обуци било осам средњошколаца из Рогатице, десет из Сокоца, пет из Хан Пијеска и сви су успјешно положили жељене испите.

Пред крај овог мјесеца, у мају и јуну, очекује и нове ђаке, јер је то вријеме припрема за полагање пријемних испита на факултетима, за што се спрема и Теодора Боровчанин, одлична ученица четвртог разреда Гимназије у Сокоцу, коју тренутно припрема за пријемни испит на Економском факултету у Београду.

Теодора каже да је право задовољство радити са професором Вуковићем и нада се да ће знање које са њим утврди бити довољно да успјешно положи пријемни испит и уђе у ред бруцоша који ће бити на буџету државе.

Мој "ђак" је, хвали се професор Наход,  и Милош Радовић из Сокоца, ученик трећег разреда Гимназије, који је на такмичењу математичара Сарајевско-романијске регије освојио прво мјесто и стекао право да ову регију представља на републичком такмичењу математичара које је одржано 14. априла. Освојио је високо шесто мјесто у конкуренцији 32 такмичара из цијеле Српске.

- Кроз цијели радни вијек и сада као пензионер мојим студентима, јер сам са њима највише радио, покушавао сам, на личном примјеру, да "утувим" у главу да су рад и знање гаранција успјеха и доброг живота - истиче Вуковић.

Каријера

Наход Вуковић, који је рођен је 12. маја 1941. године радио је на Природно-математичком факултету у Сарајеву, Институту економских наука и Факултету организационих наука у Београду, одакле је отишао у пензију. Једну школску годину провео је у Адис Абеби на тамошњем универзитету. Аутор је 12 научних књига и више стручних чланака и реферата за симпозије. Један је и од иницијатора изградње храма Свих светих у његовом селу за који је са братом и братићима поклонио и 11 дунума земље на којој је црква изграђена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана