Rogatičanke će šiti za Evropljane

Sreten Mitrović
Rogatičanke će šiti za Evropljane

Rogatica - Kompanija "Mraz" iz Pala proširenjem poslovanja oživljava tekstilnu industriju u Rogatici, ali i doprinosi smanjenju broja nezaposlenih, jer je planirala da zaposli 50 radnica od kojih su neke već sjele za šivaće mašine.

Riječ je o preduzeću za proizvodnju i promet u tekstilnoj industriji koje je počelo sa radom prije više od 35 godina kao mala porodična krojačka radnja sa imenom "Mraz".

Vremenom je ova firma rasla i širila poslovanje, pa je od male zanatske radionice prerasla u renomiranu kuću krojenja i šivenja. Zapošljava više od 70 radnika koji na najsavremenijim šivaćim mašinama, ispunjavajući najstrože svjetske standarde, šiju i za potrebe poznatih evropskih kompanija.

- Među njima je i kompanija "Grajf" iz Njemačke sa kojom imamo dugoročnu poslovno-tehničku saradnju sa tendencijom daljeg širenja i po obimu i asortimanu proizvodnje - priča direktor "Mraza" Radivoje Kovačević.

To je i razlog, napominje on, što su proizvodni prostori u Palama, iako solidni, postali usko grlo daljeg razvoja.

- Izlaz smo tražili u dislokaciji dijela proizvodnje i tako smo došli do Rogatice. S razlogom, jer smo znali da je ovo mjesto bilo poznato po tekstilnoj industriji i da su njeni tragovi još duboko prisutni - priča Kovačević.

Njegov sin Mladen dodaje da u procjeni nisu pogriješili.

- Ovdje smo našli jedan broj radnica koje su već radile poslove krojenja i šivenja i uz kraću obuku sjele su za naše mašine, kao i veći broj žena i djevojaka koje su zainteresovane da rade ove poslove. Tu je i svesrdna podrška načelnika opštine Milorada Jagodića i cijele opštinske uprave - naglašava Mladen.

U rekordnom vremenu stvoreni su uslovi za početak proizvodnje.

- Adaptiran je prostor u kojem je nekad bio vrtić kod osnovne škole. Trenutno je za mašinama osam radnica, a uskoro će doći i nove - ističe on.

Zainteresovanih za posao je dosta. Na razgovor ove sedmice došlo je čak 40 onih koje žele da budu dio ovog kolektiva.

Među njima je i jedna Rogatičanka koja je ranije radila posao šivenja i jedna sa zanimanjem tekstilnog tehničara. Ostale moraju na prekvalifikaciju jer se radi o ekonomskim tehničarima, gimnazijalkama, trgovcima i ženama sa drugim zanimanjima. Obuka će se vršiti u Rogatici.

- Prvih 15 dana, po grupama, kandidatkinje će se upoznavati sa procesom rada i za to neće imati novčane naknade, a naredna dva mjeseca, za one koje se opredijele da budu naše radnice, biće organizovana obuka i prekvalifikacija uz naknadu od 300 maraka, koje će zajednički obezbijediti opština i "Mraz" - rekao je Radivoje Kovačević.

Poslije obuke najuspješnije kandidatkinje biće odmah uključene u proces proizvodnje, a plate će zavisiti od ličnog učinka. Plan je da u prvom krugu bude zaposleno dvadesetak, a u drugom sukcesivno, zavisno od potrebe poslova, još 30 radnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana