Rogatica: Iznuđeno zaduženje za bazen

Sreten Mitrović
Rogatica: Iznuđeno zaduženje za bazen

Rogatica - Prvi put od kada postoji, opština Rogatica zadužiće se putem emisije obveznica zahvaljujući čemu bi se u budžet trebalo sliti 900.000 maraka koje će se utrošiti na plaćanje dosadašnjih radova na gradskom kupalištu u okviru Sportsko-rekreacionog centra.

Javni poziv za ovaj vid zaduživanja raspisan je 18. decembra prošle godine, s tim što je za početak upisa određen 3. januar, a kraj 2. februara ove godine.

U tih 30 dana, kako je rekla zamjenica načelnika opštine Jelena Karadžić, domaća i strana fizička i pravna lica putem Centralnog registra hartija od vrijednosti trebalo bi da otkupe 9.000 dugoročnih municipalnih obveznica nominalne vrijednosti 100 maraka.

- Na ovaj vid zaduživanja u narednih deset godina uz kamatnu stopu od 4,50 odsto na godišnjem nivou natjerala nas je prethodna SDS-ova vlast u Rogatici - naglašava Karadžićeva.

Bez dubljih analiza mogućnosti i potreba početkom juna 2016. godine ušlo se u projekat izgradnje gradskog kupališta za koga čak ni sam projekat, u vrijednosti od 20.000 maraka,  nije bio plaćen.

Otišlo se i dalje, pa je u dva navrata ugovoren i dio radova u vrijednosti iznad 250.000 maraka, za koje novac unaprijed nije bio obezbijeđen.

Poslije lokalnih izbora 2016. sve je palo na teret sadašnje aktuelne vlasti čiji je glavni nosilac SNSD. Ugovori su, kako kažu u opštini, zakon i sve se mora platiti, a s obzirom na to da sredstava za te namjene u budžetu nije bilo, jedino rješenje je novo zaduživanje.

Izabran je modus obveznica s tim što će se prvih četiri godine kvartalno isplaćivati kamate, a narednih šest i glavnica i kamate.

Problem je u tome što će se sa tih 900.000 platiti tek prva faza izgradnje bazena koji je tek "nikao iz zemlje". Za drugu fazu će možda biti potrebno i više sredstava jer treba da se plati podizanje zgrade za mašinsko postrojenje sa opremom za regulisanje protoka, temperature i prečišćavanje vode, koja će se uzimati iz gradskog vodovoda sa izvorišta Ziličina,  i niz drugih pratećih elemenata u i oko kupališta.

Međutim, ni to nije sve. Ako se bazen građevinski završi pitanje je kad će i da li će dobiti upotrebnu dozvolu.

U opštini kažu da se postavlja pitanje ko će i kako njime gazdovati i vodu plaćati, ko će ga fizički obezbjeđivati, ko će brinuti o bezbjednosti kupača i na kraju koliko će biti kupača. Jer, kao i mnoga druga manja mjesta bez razvijene privrede i fakulteta i u Rogatici je sa sve manje stanovnika, posebno mladih, a kupalište bi bar donekle trebalo biti i ekonomski isplativo.

- O tome očigledno zagovornici izgradnje kupališta nisu uopšte vodili računa. Ostavili su nam prevruć krompir - rekla je Karadžićeva.

Projekat

Prema projektu, na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra trebalo bi da bude izgrađen bazen dimenzija 36 sa 25 metara. Ranije je najavljena i izgradnja mini-bazena za djecu i neplivače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana