Roditelji kotorvaroških osnovaca još čekaju novac

Milijana Latinović
Roditelji kotorvaroških osnovaca još čekaju novac

Kotor Varoš - Desetine bivših učenika kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” i njihovi roditelji još čekaju pravdu za srušene đačke snove, jer im ni nakon šest godina, koliko je prošlo od kada su uplatili ekskurziju na koju djeca nikada nisu otišla, novac nije vraćen.

Škola je, na osnovu šest pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda bila dužna da za propalu ekskurziju roditeljima učenika iz pet odjeljenja centralne škole i jednog u Vrbanjcima isplati oko 78.000 maraka osnovnog duga i kamata, kao i sudske troškove koji iznose oko 19.000 maraka.

U junu ove godine isplaćeno je 15.375 KM roditeljima jednog odjeljenja đaka, dok se na isplatu po osnovu preostalih pet pravosnažnih presuda još čeka.

U Ministarstvu finansija RS, na čiju adresu je jedno od preostalih izvršnih rješenja poslato još u maju prošle godine, kažu da to rješenje nije evidentirano u bazi za sudska izvršenja.

- Preostala četiri sudska izvršenja su zaprimljena i evidentirana u bazi. Sva rješenja unesena u sistem biće izmirena u skladu sa redoslijedom i terminskim planom plaćanja - naveli su u Ministarstvu.

Advokat koji je zastupao roditelje Tihomir Tepić, čije je dijete takođe oštećeno u ovom slučaju, kaže da je nemoguće da rješenje koje je još lani dostavljeno na izvršenje nije realizovano, a kamoli da nije ni evidentirano u bazi Ministarstva.

- Prema mojoj evidenciji to rješenje Ministarstvo je zaprimilo 22. maja prošle godine, kao i rješenje koje je već isplaćeno - rekao je Tepić.

Iako su roditelji tadašnjih kotorvaroških osnovaca izvojevali pravnu bitku, sumnjaju da će još jednom biti prevareni, jer uprkos presudama još čekaju novac. Mnogi su tada pozajmili novac i podigli kredite kako bi djeci priuštili odlazak na ekskurziju sa koje bi ponijeli uspomene za čitav život. Umjesto toga, srušeni su snovi jedne generacije osnovaca.

- Ta agonija i danas traje. Roditelji u nevjerici pitaju šta se dešava, do kada će čekati novac, posebno iz razloga što je za jedno odjeljenje novac isplaćen - rekao je Tepić i dodao da na isplatu čeka još oko 80 roditelja.

Roditelji stotinjak osnovaca uplatili su 2012. godine po 380 maraka za ekskurziju u Budvi, za koju je škola angažovala Turističku agenciju “Big nec” iz Banjaluke. Međutim, agencija nije uplatila aranžmane, iako je od škole uzela novac koji su prikupili od roditelja, zbog čega je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska. Roditeljima novac nije vraćen, zbog čega su tužili školu i agenciju “Big nec”. ++++++++

Iznos

Tihomir Tepić ističe da bi prema izvršnim presudama svaki roditelj trebalo da dobije isti iznos, 760 maraka.

- Roditeljima bi trebalo da bude isplaćeno 380 KM osnovnog duga i isti iznos kamate - rekao je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana