Ристо Јеремић први Фочак на поштанској маркици

Р. Ђ.
Ристо Јеремић први Фочак на поштанској маркици

Фоча - Поштанска маркица, израђена поводом 150 година од рођења доктора Ристе Јеремића, пионира историје медицине и првог човјека из БиХ који је стигао до звања академика и хирурга, промовисана је у петак у фочанском Музеју “Стара Херцеговина” у сарадњи са “Поштама Српске”.

Због великих заслуга овог српског интелектуалца, који је стварао много на пољу науке, културе и просвјете у другој половини 19. и првој половини 20. вијека, “Поште Српске” опредијелиле су се да вијек и по од рођења великана обиљеже штампањем 15.000 маркица и 300 ФДЦ коверата.

- На овај начин смо обновили сјећање на изузетну личност која је обиљежила историју српског народа, много задужила Фочу и цијелу бившу Југославију. Сигурни смо да ће и ова поштанска марка, на којој се налази наш угледни суграђанин, бити добар амбасадор Српске и да ће путем пошиљки стићи на све континенте - рекао је директор фочанске РЈ “Пошта Српске” Светислав Ковачевић. Данко Михајловић, историчар Музеја “Стара Херцеговина”, у којем је лани отворена изложба о Јеремићу, каже је да је ријеч о првом Фочаку који је имао високо образовање и који је добио мјесто на поштанској маркици.

 

                                                                            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана