РиТЕ Гацко годину завршили са плусом од 1.731.934 КМ

Срна
РиТЕ Гацко годину завршили са плусом од 1.731.934 КМ

Гацко - Зависно предузеће Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Гацко" завршило је прошлу пословну годину са позитивним резултатом од 1.731.934 КМ, рекао је Срни директор РиТЕ "Гацко" Бошко Козомара.

Он је навео да су овако добри резултати постигнути драстичним смањењем трошкова пословања, што је дио мјера које су спровођене у протекле четири године.


Козомара, који је на чело једног од највећих произвођача електричне енергије у Републици Српској дошао прије нешто више од пола године, истакао је да РиТЕ "Гацко" и ове године очекује низ активности које ће допринијети да предузеће настави позитивно пословање.

Он је нагласио да су РиТЕ "Гацко" у јануару, те јуну, јулу, августу и септембру прошле године, у вријеме тешке хидролошке ситуације у Српској, стабилним радом и несметаним одвијањем производног процеса обезбиједили функционисање електроенергетског система и испоруку струје потрошачима.

Козомара је додао да је прошле године произведено 1.585 гигават часова електричне енргије, те остварено рекордних 7.685 часова рада на мрежи.

Говорећи о тренутном стању у гатачком гиганту, Козомара је рекао да се производња угља одвија отежано јер временске прилике не дозвољавају ангажовање свих ресурса у пуном капацитету.

Он је навео да је у прошлој години откопано 2.715.904 тона угља, што представља испуњење годишњег плана од 98,85 одсто.

"Властитом механизацијом откопано је 5.809.568 матара кубних чврсте масе или 87,41 одсто планираних количина. Нереализација планираних количина властитом механизацијом узрокована је лошим временским условима у периоду септембар- децембар, када је било 52 кишна дана", истакао је Козомара.

Он је нагласио да је заостатак у откопавању откривке настао због нереализације планираних количина које је требало да откопају екстерни извођачи, као и да је од планираних 1.200.000 метара кубних чврсте масе откопано 202.000 или 16,91 одсто.

"Разлог нереализације је немогућност закључења уговора са екстерним извођачем на вријеме, због поднесених жалби на предметну набавку", додао је Козомара.

Када је ријеч о овогодишњем испуњењу плана, Козомара је рекао да ће настојати да испуне планирану производњу, иако ће бити тешко јер слиједи и капитални ремонт који ће трајати два и по мјесеца.

Он је навео да је ремонт планиран за 15. април, али да ће вјероватно бити одгођен за мај или јун, те да ће радове вриједне 20 до 30 милиона КМ вршити руски извођачи.

"Биће ангажовани и домаћи извођачи, они који буду квалификовани да се укључе у тај посао, али ће руски инжењери водити посао и уграђивати оригиналну опрему из Русије", истакао је Козомара.

Ремонтом би радни вијек постројења требало да буде продужен за пет година.

"Постројење је одрадило 182.000 радних часова, а технички вијек је 200.000 часова, тако да је остало још неких три и по године рада. Са овим ремонтом продужавамо му несметан рад, без прекида наредних пет година", нагласио је Козомара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана