Различитости које повезују

Милијана Латиновић
Различитости које повезују

Теслић - Градски трг у Теслићу био је домаћин за 12 умјетника из Србије и БиХ који су се у понедјељак навече дружили са члановима Удружења пензионера и показали им на који начин настају слике.

Дружење је организовано поводом 25. ликовне колоније под називом “Различитост нас повезује”, која се одржава до 22. септембра у етно-селу Усора у Блатници.

Организатор ликовне колоније је Здравствено-туристички центар “Бања Врућица” у сарадњи с Организацијом ампутираца УДАС из Бањалуке. Ова традиционална манифестација одржава се у “Бањи Врућици” већ 20 година заредом и досад је изњедрила више од 600 умјетничких слика, које красе објекте овог туристичког комплекса, али и објекте цијеле РС.

Генерални директор ЗТЦ “Бања Врућица” Александар Радошевић изразио је задовољство што су и ове године наставили традицију одржавања ликовног саборовања.

- Ова колонија јединствена је по томе што представља спој двију ликовних колонија - Ликовне колоније “Бања Врућица” и Ликовне колоније “Балкана” - истакао је Радошевић.

Нагласио је да су учесници овогодишње колоније млади људи пуни енергије, који желе приказати неке нове идеје, као и визије умјетничког изражавања.

Предсједник УДАС-а Жељко Волаш појаснио је да је назив колоније “Различитост нас повезује” био и основ дјеловања ове организације.

- Имаћемо различите програме у склопу ликовне колоније, која је дефинисана тако да учесници сваки дан пошаљу поруке грађанима БиХ с циљем повезивања различитости, да та различитост у ствари буде изградња друштва, изградња наших заједница - додао је Волаш.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је и сам у једном периоду активно учествовао у организовању ове колоније, те да је задовољан што је она представљена локалном становништву.

- Ово је 25. ликовна колонија у организацији “Бање Врућице”, која сада има значајну колекцију слика, чија је вриједност већа од 800.000 КМ - рекао је Богданић. Он је подсјетио да је 2015. године у “Бањи Врућици” одржана хуманитарна аукција слика с колоније, која је организована под покровитељством предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, када је прикупљено око 76.000 КМ и донирано Савезу за ријетке болести РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана