Ratari sigurnije ulaze u sjetvu

Anita Janković-Rečević
Ratari sigurnije ulaze u sjetvu

Banjaluka - Poljoprivrednici u Srpskoj u proljetnu sjetvu ulaze znatno sigurniji jer su im isplaćeni svi podsticaji za 2017. godinu, a na njihove račune samo od januara do početka marta ove godine uplaćeno je 20,4 miliona maraka prošlogodišnjih subvencija.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da su početkom ovog mjeseca isplaćeni svi podsticaji za 2017, što je najranije u posljednjih nekoliko godina, ističući da će u narednom periodu početi isplata ovogodišnjih podsticaja. Dodali su da je Vlada RS prva u regionu isplatila sve lanjske obaveze prema ratarima.

- U ovom trenutku nemamo dugovanja prema poljoprivrednicima. Naša namjera je bila da intenzivnom isplatom podsticaja pred proljetnu sjetvu, koja već kreće, damo podršku ratarima i na taj način im pomognemo u pripremama nove sjetvene sezone - rekli su u ministarstvu.

Dodali su da je Srpska bila prva u regionu i kada je trebalo pomoći proizvođačima u saniranju posljedica poplava iz 2014. godine kao i drugih elementarnih nepogoda.

Podsjetili su da su Vlada i resorno ministarstvo poljoprivrednicima pomogli i lani pred jesenju sjetvu sa dodatnih pet miliona KM kako bi im olakšali radove i djelimično sanirali posljedice prošlogodišnje suše.

- Osim tih pet miliona, obezbijeđeno je dodatnih pet miliona KM koji će biti podijeljeni putem javnog konkursa za nabavku opreme za navodnjavanje, što je bio jedan od glavnih zahtjeva poljoprivrednika. Prijave se trenutno obrađuju - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu da poljoprivrednici u FBiH ne mogu biti zadovoljni jer im federalna Vlada duguje 11,5 miliona KM za podsticaje iz trećeg kvartala prošle godine. Udruženje poljoprivrednika FBiH zbog toga je prošle sedmice zatražilo hitnu sjednicu Vlade ovog entiteta i deblokadu isplate podsticaja. Međutim, ministri još nisu zasjedali.

- Imamo obećanje da će Vlada zasjedati u ponedjeljak i da će novac biti isplaćen iduće sedmice, ali ne verujem ništa dok ne vidim te pare. Pripreme za proljetnu sjetvu su u punom jeku i taj novac nam je prijeko potreban, pogotovo jer u FBiH nema regresiranog goriva koje bi nam olakšalo rad - rekao je predsjednik ovog udruženja Nedžad Bićo.

Federalna Vlada od svojih prethodnika zatekla je dug od 50 miliona KM za podsticaje poljoprivrednicima, a koji je u međuvremenu smanjen. Međutim, ostao je znatan dio duga koji, prema posljednjim informacijama, iznosi više od 20 miliona KM, a najvećim dijelom se odnosi na dugove iz 2014. godine.

Pravilnik i nafta

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da očekuju da će Pravilnik o podsticajima za ovu godinu biti objavljen do kraja marta, nakon čega će uslijediti podjela regresiranog goriva za proljetne i jesenje radove.

- Već je raspisan javni poziv za distributere goriva i ova mjera, koju ima samo Srpska i za koju se godišnje izdvaja sedam miliona KM, znači da će poljoprivrednici moći da kupe regresirani dizel po cijeni manjoj od maloprodajne za 0,60 KM po litru. Maksimalna količina po rataru je 100 litara po hektaru - istakli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana