Rano otkrivanje bolesti sprečava invaliditet

A. J. R.
Rano otkrivanje bolesti sprečava invaliditet

Banjaluka - U cilju rane dijagnostike reumatoidnog artritisa i primjene adekvatne terapije, koji su jedina prevencija za sprečavanje invaliditeta kod pacijenata koji obole od reumatskih zapaljenja, Univerzitetski klinički centar (UKC) RS u petak je organizovao besplatne preglede za građane na koje se odazvao veliki broj ljudi.

Besplatni pregledi za pacijente koje muče otekli i bolni zglobovi UKC RS organizovao je povodom Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa.

- Odziv građana je veliki i do 11 časova pregledali smo više od 50 pacijenata, a mnogo više ih čeka na pregled. Nikoga nećemo vratiti jer nam je cilj da prepoznamo sve koji imaju ozbiljan zapaljenski reumatizam, te da ih uvedemo u terapiju kako bi spriječili invalidnost. Od pregledanih, već kod 12 smo dijagnostikovali bolest - rekao je  internista reumatolog na UKC-u i predsjednik Udruženja reumatologa RS Nenad Prodanović.

Prema njegovim riječima, Srpska ima ozbiljan problem kada je riječ o reumatskim bolestima od kojih je oboljelo 9.640 pacijenata. Prodanović ističe da se bolest javlja kod svih uzrasta, te da su uzroci nastanka nepoznati.

- Ono što upućuje na pojavu ovog oboljenja su jutarnji bolovi i otoci, dominantno šaka i stopala, te bolno rukovanje. Posebnu pažnju treba da obrate građani ukoliko od ove bolesti boluje neko u njihovoj porodici - dodao je Prodanović.

Na pregled se odazvala i Banjalučanka Mirjana Vujnić (57) koja već duže vrijeme osjeća bolove u rukama i nogama.

- Slučajno sam čula da je pregled besplatan pa sam požurila da stignem da se pregledam jer imam česte reumatske bolove. Veoma je značajno što je pregled besplatan jer većina građana jedva spaja kraj s krajem. Veliko hvala UKC-u što nam je ovo omogućio - rekla je Vujnićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana