Ракија из Лопара стигла до аустријског градоначелника

Вељко Зељковић
Ракија из Лопара стигла до аустријског градоначелника

Лопаре - Иако је отворена тек прошле године, дестилерија “Епоха” из Бобетиног Брда код Лопара већ се успјела позиционирати на захтјевном тржишту алкохолних пића, а њихова шљивовица нашла је свој пут и до Аустрије, односно кабинета градоначелника Салцбурга.

Да се налазе на правом путу потврђују и награде које је ово предузеће недавно добило за шљивовицу, виљамовку, кајсијевачу и траварицу на Међународном сајму шљива у Осечини код Ваљева.

Према ријечима власника ове дестилерије Бојана Џувелековића, иако се ради о “младим” ракијама, њихов квалитет је препознат и награђен на готово свим сајмовима на којима су се до сада појављивали.

- Капацитет дестилерије је око 40.000 литара годишње и очекујем да тек крајем ове године кренемо са масовнијом продајом наших ракија, како на домаћем тржишту, тако и на иностраном, јер смо већ успјели договорити продају одређених количина у Швајцарску и САД - истакао је Џувелековић за “Глас Српске”.

Додао је да се његова шљивовица нашла и у рукама аустријског градоначелника, коју му је у знак пажње однијела делегација Лопара.

Како је појаснио, оно што његове ракије разликује од осталих јесте чињеница да се оне праве по традиционалној рецептури која се на овим просторима примјењује већ вијековима.  Посебно је интересантна шљивовица која се прави од “пожегаче”, све рјеђе сорте шљиве.

- У Републици Српској се све мање узгаја ова сорта шљива и она је практично заборављена. Могу слободно рећи и изумрла. Срећом, на подручју Мајевице још увијек има људи који се баве њеном производњом и ми све те количине откупимо за наше потребе - рекао је Џувелековић, додајући како посебан укус његовим ракијама дају и бурад прављена од старог храста из срца Шумадије, у којима ракије одлеже прије пуњења.

Када су у питању планови, овај вриједни предузетник планира подизање и властитих засада воћа, којима би обезбиједио несметану производњу и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана