RS i Srbija obilježavaju vijek od smrti Principa

V. K.
RS i Srbija obilježavaju vijek od smrti Principa

Bosansko Grahovo - Veliki broj zvaničnika RS i Srbije potvrdio je dolazak u Bosansko Grahovo gdje će u nedjelju biti obilježeno 100 godina od smrti simbola borbe za slobodu Gavrila Principa.

Načelnik te opštine Duško Radun kazao je da još čekaju potvrde iz kabineta predsjednika RS Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića da li će oni stići u Bosansko Grahovo ili će poslati izaslanike.

- Dolazak su, između ostalih, potvrdili član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, ministri u Vladi RS Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić i Milenko Savanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, konzul Srbije u BiH Marija Bakoč, predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, sekretari iz pokrajinske Vlade Vojvodine i drugi - kazao je Radun.

U Bosanskom Grahovu sve je spremno za obilježavanje velikog jubileja. Plan je da program počne u subotu uveče, prikazivanjem filma o Principovom liku i djelu, dok je centralni dio manifestacije predviđen za nedjelju.

Princip je rođen 1894. godine u selu Obljaj nadomak Bosanskog Grahova. Bio je pripadnik organizacije "Mlada Bosna", a u istoriju se upisao kada je 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda čiji je dolazak tog dana srpski narod doživio kao provokaciju. Kao maloljetnik osuđen je na 20 godina robije, a preminuo je 28. aprila 1918. godine u zatvorskoj bolnici od posljedica teških zatvorskih uslova koji su prouzrokovali tuberkulozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana