Путеви и водовод крила привредном развоју Српца

Дејан Јовичић
Путеви и водовод крила привредном развоју Српца

Србац - У изградњу путева и водовода и реконструкцију каналске мреже на подручју србачке општине у прошлој години је уложено више од милион и по марака, што износи око четвртину годишњег буџета ове локалне заједнице.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је највећи дио инвестиција у прошлој години био у служби развоја пољопривреде и привреде.

Највећи дио средстава издвојен је за реконструкцију и асфалтирање пута од Лепенице до Осовице у дужини од 8,5 километара, у шта је уложено око 950.000 КМ средстава Владе Републике Српске и предузећа "Шуме РС".

- На овај начин смо утицали на снажнији развој пољопривреде и останак младих на овом подручју те обезбиједили још бољи прилаз манастиру Осовица којег сваке године посјети на хиљаде вјерника - рекао је Драгосављевић.

Из истог разлога је реконструисан пут у Илићанима у дужини од три и по километра и изграђен водовод према Жупском Разбоју дужине два километра, а пројекте је финансирао Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД) са 390.000 КМ, уз посредство Јединице за координацију пољопривредних пројеката РС.

- На овај начин смо подстакли бројне малинаре и друге воћаре из овог краја да заснују још већу производњу. Истовремено су 24 домаћинства из сусједног села Жупски Разбој први пут добила воду са градске водоводне мреже, а створени су услови за прикључење на водовод још 40 кућа - рекао је Драгосављевић.

Он истиче да је крајем прошле године завршена санација критичних дијелова водотока Повелич и Ина чиме је ризик од поплава смањен за око 150 становника и најмање 230 хектара пољопривредног земљишта. Овај пројекат био је један од приоритета у прошлој години како се не би поновила ситуација из 2014. године када су поплаве захватиле 18 одсто територије општине.

- Заједно са УНДП-јем БиХ издвојено је близу 75.000 КМ за ове намјене, а паралелно је очишћена каналска и одводна мрежа у Каоцима, Кобашу и Српцу, за шта је кроз пројекат ФЕМРЕД издвојено 34.227 КМ - истакао је Драгосављевић.

Додао је да у овој години очекују отварање новог производног погона фирме "Колектор ЦЦЛ" из Лакташа која ће у индустријској зони Црнаји запослити око 100 радника.

- Преговарамо са још неким инвеститорима, тако да је реално да још један број лица скинемо са бироа рада - истакао је Драгосављевић.

У том погледу је ове године планирана реконструкција и асфалтирање пута од Црнаје до села Шешковци, а ова инвестиција требало би да кошта око 1,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана