Prvom revijom folklora počelo obilježavanje slave grada Istočno Sarajevo

Prvom revijom folklora počelo obilježavanje slave grada Istočno Sarajevo 13.09.2018 22:52 | Srna

Istočno Sarajevo - U Istočnom Sarajevu večeras je održana Prva revija folklora na kojoj su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz svih šest gradskih opština, čime je počelo obilježavanje 25 godina postojanja grada i slave - Svetog Petra Dabrobosanskog.

Večeras su nastupila kulturno-umjetnička društva “Mladost” sa Pala, “Bratstvo” i “Boško Vujadin” iz Istočne Ilidže, “Slavija” iz Istočnog Novog Sarajeva, “Romanijska vrela” iz Mokrog, “Romanijska luča” sa Sokoca, “Crepoljsko” iz Istočnog Starog Grada i Folklorna sekcija “Trnovo”.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je cilj večerašnje revije folklora da se oda priznanje svim kulturno-umjetničkim društvima što sve ove godine nastoje da očuvaju srpske običaje i narodnu tradiciju, posebno sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

On je naveo da će grad nizom svečanosti obilježiti slavu i jubilej 25 godina postojanja grada, podsjetivši da su predstavnici grada i Mitropolije dabrobosanske prošle sedmice posjetili mjesto stradanja Svetog Petra Dabrobosanskog.

“Posjetili smo ostatke bivšeg koncentracionog logora Jadovno i Šaranovu jamu na Velebitu, gdje je Sveti Petar Dabrobosanski stradao zajedno sa ostalim mučenicima - mitropolitom gornjokarlovačkim Savom, 84 pravoslavna sveštenika i oko 30.000 Srba koji su u tu i neke druge jame na Velebitu dovezeni i ubijeni”, rekao je Lučić, ističući da je Sveti Petar Dabrobosanski zadužio Sarajevske Srbe svojim djelima.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Boško Vujadin” iz Istočne Ilidže Goran Kovačević kaže da su se večeras predstavili sa Omladinskim ansamblom koji je izveo igre iz Srbije.

On je naveo da ovo kulturno-umjetničko društvo ima oko 120 članova podijeljenih u nekoliko sekcija, od kojih je najveća folklorni ansambl, a planiraju da osnuju tkalačku sekciju, jer žele da ožive stare tehnike izrade nošnje sarajevskog polja.

Predsjednik KUD-a “Bratstvo” iz Vojkovića Biljana Ristić rekla je da su se članovi ovog društva predstavili spletom igara iz Srbije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica