Promocija poljske kulture studentu iz Prnjavora donijela vrijedno priznanje

B. R.
Promocija poljske kulture studentu iz Prnjavora donijela vrijedno priznanje

Prnjavor - Student treće godine Pravnog fakulteta u Banjaluci i predsjednik prnjavorskog Udruženja Poljaka Igor Kanjski angažovan je na nekoliko frontova i sve planove uspijeva da sprovede u praksu, a nedavno je iz poljskog grada Boleslavjeca ponio vrijedno priznanje za promociju poljske kulture na prostoru BiH.

- Ta nagrada mi je najdraža i najvrednija jer sam dobio priznanje koje nikada do sada nije dodijeljeno nekome izvan Poljske. Radio sam i radiću na stalnoj promociji Poljske, a statua koju sam primio biće mi značajan podstrek da istrajem na tom planu - kaže budući pravnik iz Prnjavora.

Kada govori o svom fakultetu, ovaj mladi čovjek ima čime da se ponosi.

- Već 13 godina na Pravnom fakultetu postoji Centar za besjedništvo. Učestvovao sam na posljednjem ciklusu i od četiri nagrade meni su pripala tri priznanja - ističe ovaj mladić, koji je veoma aktivan i u lokalnom Udruženju Poljaka. Naglašava da imaju širok spektar aktivnosti iz kojeg se trenutno izdvaja završetak ciklusa Škole maternjeg jezika za prnjavorske Poljake.

- Obuka je uspješno okončana, polaznici su dobili diplome, ali na tome nećemo stati. Ovo je prvi put da mladi uče poljski jezik još od masovnog preseljenja Poljaka 1946. godine. Raduje me i činjenica da su poljski jezik učili i pripadnici drugih naroda naše opštine - kaže Igor, koji u junu planira novi odlazak u Boleslavjec, a neće izostati ni prisustvo skorašnjoj svečanoj akademiji povodom stotinu godina samostalnosti i nezavisnosti Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana