Procvjetala višnja i dobila novo lišće

Srna
Procvjetala višnja i dobila novo lišće

Sokolac - U dvorištu Slaviše Pandurevića na Sokocu procvjetala je višnja, obnavlja se lišće, a iz stabla su se pojavili mladi izdanci kao da je proljeće, što je na području Romanije, kako je mladi domaćin uspio saznati od starijih, veoma rijetka pojava.

Pandurević kaže da je stablo višnje staro deset godina i da je ove godine bilo izuzetno rodilo.


“Interesantno je da još na rodnim grančicama ima suvih višanja i lišće veoma rano potpuno opalo, tako da me iznenadilo kada sam prije tri dana primijetio prvo mlado lišće, izdanke iz stabla, a potom i nekoliko cvjetova”, rekao je Srni Pandurević.

On dodaje da je sve veći broj cvjetova na vrhu stabla, koje je primijetio tek kada je ugledao prve pravilno formirane cvjetove sa tučkom i velikim laticama na nekoliko niskih grana.

“Raspitivao sam se kod starijih ljudi, prijatelja moje porodice i starijih rođaka i svi kažu da se to na Romaniji nije ranije dešavalo, ali u nižim krajevima jeste ponekada”, kaže Pandurević.

Prema tumačenju starijih mještana Sokoca sa kojima je Pandurević razgovarao, cvjetanje voća u jesen nagovještava oštru i tešku zimu, što za Romaniju i nije neobična pojava.

On tvrdi da u dvorištu ima i još nekoliko stabala višnje na kojima se nisu pojavili cvjetovi i da ih nije tretirao nijednim sredstvom protiv biljnih bolesti.

Pandurević pretpostavlja da su neobični vremenski uslovi ovog ljeta poremetili vegetaciju i da su se zbog visoke temperature pojavili mlado lišće i izdanci na stablu dužine i do 25 centimetara.

On kaže da je i u njegovom komšiluku na imanju Ćeranića ovih dana procvjetala jabuka, iako na njoj još plodovi nisu obrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana