Признања отварају врата за инвеститоре у Бијељини

Љиљана Алексић
Признања отварају врата за инвеститоре у Бијељини

Бијељина - Признање угледног свјетског економског часописа који је Бијељину оцијенио као најпожељнију локалну заједницу за инвестирање и привредни развој на простору Српске, али и сертификат BFC који град посједује, а који би ове године требало да буде обновљен, отвориће врата бројним инвеститорима.

Престижни лондонски лист "Фајненшел тајмс" сврстао је Бијељину на друго мјесто листе десет малих европских градова најисплативијих за пословање у 2018-2019. години, док је Република Српска у категорији малих европских региона будућности заузела девето мјесто. На листи "Фајненшел тајмса" у категорији микроградова будућности нашли су се и Зворник и Приједор.

У градској управи Бијељине свјесни су значаја овог признања иза којег, како кажу, стоји огроман рад.

- Ово је добра промоција Бијељине и Републике Српске у цјелини. Прије неколико година Бијељина је добила и сертификат BFC за повољно пословно окружење и реално је очекивати да ће у наредном периоду бити појачано интересовање инвеститора за улагање у наш град - сматра градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Према ријечима предсједника Подручне привредне коморе регије Бијељина Анте Гајића, ово признање је добар стимуланс за оне који имају намјеру да улажу на ово подручје.

- Годинама радимо на стварању доброг пословног амбијента. Сада имамо и конкретне резултате када је у питању спољнотрговинска размјена у области агро-индустрије и дрвопрераде - истакао је Гајић.

Нагласио је да је вриједност извоза са подручја ове регије лани износила око 560 милиона марака, што је 17,5 одсто више у односу на 2016. годину.

- Вриједност увоза била је око 830 милиона КМ и већа је за 14,4 одсто у односу на 2016. годину. У млинској индустрији имамо суфицит од 15 милиона КМ, а у извозу млијека десет милиона КМ - рекао је Гајић.

С циљем унапређења привредног амбијента на подручју Бијељине реализују се бројни пројекти. Међу њима и значајан број оних које финансирају међународне организације. Међутим, да би локална заједница могла да конкурише за неки од тих пројеката потребни су одређени стандарди.

- Град Бијељина у наредна два мјесеца треба да обезбиједи неопходну документацију за обнову BFC сертификата (Business Friendly Certification South East Europe), на чему се интензивно ради - кажу у градској управи.

Према ријечима савјетника градоначелника Владе Симеуновића који ради на овим пројектима, BFC сертификат је показатељ ефикасне локалне управе и повољне инвестиционе климе, гдје се потенцијалним инвеститорима дају гаранције да ће у сертификованим јединицама локалних самоуправа добити највиши ниво услуга.

- Град у наредна два мјесеца треба да обезбиједи обимну неопходну документацију за обнову BFC сертификата и ми интензивно радимо на реализацији - истакао је Симеуновић и додаје да је један од главних стандарда валидна стратегија развоја која је у Бијељини урађена 2014. и траје до 2023. године. Он истиче да се ове године иде у ревизију јер су се у међувремену догодиле одређене промјене.

- Важно је прије свега да се размијене одређена искуства јер су у BFC процесу и земље у сусједству, а односе се на то како да на најбољи начин помогнемо привредницима да што лакше послују и остваре крајњи циљ, а то је профит - каже Симеуновић.

Додаје да сертификат траје три године након чега се иде у процес ресертификације.

- За привреднике то значи да могу отворено да кажу ми послујемо у граду који посједује BFC сертификат - појашњава Симеуновић и додаје да им то отвара многа врата у свијету бизниса.

У све ове активности укључен је и Привредни савјет града Бијељина.

- Постоји и препорука BFC-а да се не могу испунити одређени критеријуми уколико Привредни савјет није учествовао у доношењу стратегије, буџета, одлука о комуналним таксама и другим важним документима - наводи Симеуновић.

Ревизија стратегије

Шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић најавила је да ће у марту ове године почети израда ревизије Стратегије развоја града Бијељина, која представља кључни стратешко-плански документ, на основу којег ће се одвијати раст и развој заједнице.

- Најзначајнији пројекти реализовани на подручју града Бијељина у протеклом периоду били су у складу са дефинисаним стратешким фокусима - појаснила је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана