Privatne ordinacije niču na svakom koraku

Danijela Stokanić
Privatne ordinacije niču na svakom koraku

Banjaluka - Privatnih zdravstvenih ustanova je sve više u Republici Srpskoj, a godišnje dozvolu za rad dobije čak više od 40 njih.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS do sada ih je najviše otvoreno u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i Trebinju.

- Rješenje o ispunjenosti uslova za početak rada lani su dobile 43 privatne zdravstvene ustanove, što je za 12 više u odnosu na 2016. godinu, dok je godinu ranije ovo rješenje dobila 41 zdravstvena ustanova - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da je najčešće riječ o specijalističkim stomatološkim ambulantama. Prema riječima predsjednice Udruženja doktora privatne prakse RS Gordane Šukalo sve više, uglavnom ljekara odlučuje se da otvori sopstvenu zdravstvenu ustanovu, jer mnogi pacijenti odlaze na pregled kod privatnika.

- Istraživanja su pokazala da su pacijenti zadovoljniji uslugama iz privatnog sektora. Osim toga, zdravstvena zaštita u privatnom sektoru je dostupnija, nema korupcije, a veliku ulogu igra i ljubaznost osoblja, te bolji kvalitet usluge. Bar su se tako pacijenti izjasnili - kazala je Šukalo.

Dodala je da je samim tim na privatni sektor prebačeno više posla, ističući da to nije loše ni za javne ustanove, jer ih je, kako kaže, Fond zdravstvenog osiguranja RS stavio u situaciju da jedni drugima budu konkurencija.

Osnovni uslovi da bi se otvorila zdravstvena ustanova u RS, objasnila je Šukalo, jesu prostor, oprema i kadar.

- Kriterijumi za zadovoljavanje ova tri standarda mnogo su oštriji za otvaranje privatne zdravstvene ustanove u odnosu na javnu. Kad je riječ o proceduri otvaranja, ni ona ne traje dugo, sve se može završiti u roku od nekoliko mjeseci - rekla je Šukalo.

Za registraciju zdravstvene ustanove je, prema njenim riječima, potrebno izdvojiti nekoliko hiljada maraka, sve zavisi od oblasti i veličine ustanove. Uprkos tome što za specijalističke preglede kod privatnika građani daju sve više novca, pacijenti ističu da su često prinuđeni na to, jer da bi u javnoj ustanovi dobili uslugu nerijetko moraju da čekaju mjesecima. Pravilnik o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove donesen je prošle godine, a razlog za njegovo donošenje je između ostalog, potreba da se usklade određena rješenja u ovoj oblasti, kao i da se propišu uslovi za nove vrste zdravstvenih ustanova.

Ugovori

Stanovnici RS trenutno mogu da se liječe u 90 privatnih zdravstvenih ustanova pod istim uslovima kao i u javnim.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS istakli su ranije da je broj ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama veći u odnosu na raniji period, a pogotovo se iz godine u godinu povećava broj ugovora sa privatnim ambulantama porodične medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana