Приједорска “Топлана” се задужује за четири милиона КМ

С. Та.
Приједорска “Топлана” се задужује за четири милиона КМ

Приједор - Одборници Скупштине града Приједора јуче су на посебној сједници усвојили приједлог одлуке о давању гаранције градској “Топлани” за дугорочно кредитно задужење од четири милиона КМ по каматној стопи од 4,5 одсто на годишњем нивоу са грејс периодом од шест година.

Ријеч је о обезбјеђивању новца из емисије обвезница којима се ствара могућност за мирније пословање предузећа.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић потврдио је да је ријеч о задужењу “Топлане” емисијом обвезница и помјерању гаранције града са прошле на ову годину.

- Овим се рјешава питање дуга из прошлог периода, чиме се ово предузеће релаксира кроз емисију обвезница, гдје ће “Топлана” у континуитету отплаћивати дио дуга из текућег пословања, а што је најважније, Приједор у наредном периоду може очекивати квалитетно гријање - истакао је Ђаковић.

В.д. директора “Топлане” Зоран Кнежевић каже да је ријеч о рефинансирању кредита и дуга према добављачима енергената.

- Задужења из ранијих периода су узрокована високом цијеном мазута и сталним растом цијене нафте на свјетском тржишту, као и великим дуговањима крајњих потрошача, чији је дуг већи од седам милиона КМ - истакао је Кнежевић.

Приједорска “Топлана” има око 5.000 потрошача које снабдијева топлотном енергијом, а чија је наплативост у посљедње двије године повећана до 93 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана