“Пријатељи Требиња” чувају културну баштину

Ратомир Мијановић
“Пријатељи Требиња” чувају културну баштину

Требиње - Требиње у свијету треба да препознају по богатој историји, традицији и култури, а ми ћемо своје идеје и дјеловање усмјерити управо на то, рекао је археолог Ђорђо Одавић, нови предсједник Друштва “Пријатељи Требиња”, које је недавно обновило рад.

Након дуже паузе и смрти једног од оснивача Душана Секуловића “Пријатељи Требиња” су се поново окупили и у наредном периоду биће једни од предлагача идеја, покретачи пројеката и својеврсно савјетодавно тијело локалној власти.

Чланове друштва чине угледни Требињци који теже да град буде препознат као мјесто са богатом историјом, традицијом и културом. Одавић је рекао да је то друштво веома успјешно афирмисало културну баштину, али да су његове активности временом угашене, због чега су одлучили да обнове рад.

Он је подсјетио да су својевремено, управо на залагање чланова друштва, поново прорадили јавни часовници културно-историјске вриједности - на зградама Центра за информисање и образовање и Музеја Херцеговине, градски парк је добио нове клупе, а родне куће требињских великана, попут Мића Љубибратића, спомен-плоче.

- Намјеравамо да радимо такве ствари и даље, да бисмо Требиње уздигли на оно мјесто које му припада. Ово је најрепрезентативнији град у БиХ и Српској, када је ријеч о културној баштини, јер има много тога што може бити представљено свијету - рекао је Одавић.

Истакао је да Требиње мора бити препознатљиво на карти свијета по својој културној баштини, као што су Венеција, Дубровник или Котор.

- Градови много скромније културно-историјске баштине конкуришу за разне програме међународних фондова - казао је Одавић и истакао да нема ниједан разлог да то и Требиње не чини.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да ће Градска управа пружити пуну подршку овом друштву и навео да од чланова очекује да иницирају нове идеје и пројекте које ће град финансијски помоћи.

- Примјеном њихових идеја и савјета сигурно је да ће Требиње имати значајнију позицију у овом региону - поручио је Петровић и додао да су циљеви друштва и гостопримство, те прихватање свих оних људи који желе да помогну овом граду.

Друштво је основано 2001. године, али је смрћу једног од оснивача Душана Дука Секуловића престало да ради.  

Највише споменика

Требиње је град који има највише споменика културе у БиХ.

- На званичној листи прелиминарних споменика културе Мостар има 51 такав локалитет, Сарајево 65, Бањалука 44, а Требиње чак 98 - навео је Ђорђо Одавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана