Priče o četvorostrukom mladoženji iz Ristića kod Višegrada i dalje žive

Radoje Tasić
Priče o četvorostrukom mladoženji iz Ristića kod Višegrada i dalje žive

Višegrad - Milovana Baranca iz zaseoka Ristići kod Višegrada, iako je umro prije skoro tri decenije, mještani osim kao dobrog domaćina i veseljaka, i dalje pamte i spominju kao četvorostrukog mladoženju koji je nadživio svoje supruge Zorku, Radinu, Radenku i Ivanku.

Na groblju u selu Crnčići na jednom mermernom spomeniku nalazi se fotografija pokojnika i imena tri njegove vjenčane supruge, dok je četvrta sahranjena u blizini.

Milovanov potomak Srpko Baranac kaže da je dobro zapamtio djeda Milovana jer je za vrijeme raspusta dolazio na selo da se odmori i družio se s njim u velikoj kući od lučevih brvana.

- Djed Milovan je sve svoje supruge nadživio i umro je 1990. godine pred sami rat, koji bi mu bio treći jer je rođen 1905. Iako je proživio život sa četiri žene, punih 11 godina je živio sam u ovoj kući, kao pravi usamljenik - kaže Baranac pripaljujući svijeće na djedovom grobu.

Sjeća se da je Milovan razmišljao i da po peti put stane na ludi kamen, ali je, kako kaže, smrt bila brža.

Milovanov komšija Ljupko Baranac priča da je Milovan bio dobar domaćin i veseljak koji je sa tri žene stekao troje djece. Jedino nije imao poroda sa posljednjom Ivankom.

- Sve njegove žene su umrle prirodnom smrću. Bila su to teška vremena, na selu se puno radilo, teretilo, a kad se žena razboli, rijetko je koja vođena ljekaru. Selo je bilo daleko od grada i bez puteva - objašnjava Baranac.

Milovan je radio kao rudar u rudniku željezno-niklonosne rude u Vardištu, gdje je zaradio i penziju.

Nije, kažu, zapostavljao ni seljačke poslove jer je familija bila brojna. Imao je još dvojicu braće. Kad je ženio prvog sina, mlada je u kući zatekla 22 čeljadi.

Kuća kao svjedok

Kuća Baranaca je i danas jedna od najljepših u zaseoku Ristići. Potomci Milovanovi i njegove braće planiraju da je zaštite i renoviraju kako bi podsjećala na njihove najmilije i život sela i seljaka u nekom prošlom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana